Hlavní obsah

Kuchař z Velkých Karlovic vybojoval bronz na světové soutěži v Dubaji

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Dubaje na Valašsko doputovalo prestižní ocenění z celosvětové kuchařské soutěže. Šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký vybojoval v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronz na Emirates Culinari Guild. Klání se konalo v závěru února ve Spojených arabských emirátech.

Foto: archiv Resortu Valachy

Miroslav Milučký (vpravo) při Karlovském gastrofestivalu, který se konal v listopadu ve Velkých Karlovicích

Článek

„Mám velkou radost. Sice jsem věřil, že skončím na předních místech, ale v medaili jsem v tak velké konkurenci nedoufal,“ svěřil se po svém návratu domů 44letý Slovák.

Soutěže se účastnil jako člen Gourmet clubu Slovakia – zájmového sdružení předních slovenských kuchařů. Sice totiž pracuje v restauraci moravského hotelu, ale dojíždí sem pár kilometrů přes hranice ze Slovenska, kde trvale žije.

Na soutěž v Dubaji se sjelo celkem 140 kuchařských týmů z celého světa. Kuchaři se utkali v několika soutěžních sekcích. Ta, jíž se účastnil Miroslav Milučký, byla věnována takzvané praktické kuchyni. Byla tedy zaměřena na pokrmy, které je možné běžně z dostupných surovin a v přiměřeném čase připravit v hotelové restauraci vyšší kategorie.

Kuchaři měli předem určené zadání – připravit pokrm z jehněčího masa. „Na přípravu pokrmu včetně přílohy máte 45 minut, což není mnoho. To byl také pro mnoho soutěžících ten největší problém, za který nasbírali ztrátové body. Komisaři, mezi nimiž jsou mnohonásobní mistři světa, jsou velmi přísní. Roli nehraje jen chuť pokrmu a dodržení doby přípravy, ale také úspornost při práci. Kontrolují třeba, jaké množství suroviny skončilo v odpadu nebo kolik jste použili nádobí,“ popsal Miroslav Milučký.

Pro soutěž si vymyslel vlastní recept – jehněčí kýtu nasekanou na kousky a zabalenou v listu z kapusty se šťouchanými brambory, baby špenátem, pečenou kořenovou zeleninou a rozmarýnovou omáčkou demi glace. „Samozřejmě jsem si to musel s ohledem na časový limit předem dobře promyslet a také trochu potrénovat. Než jsem na soutěž jel, zkusil jsem si pokrm čtyřikrát uvařit pro mé kolegy v práci i hosty restaurace,“ dodal Miroslav Milučký.

Porota prý nejvíce ocenila vynikající a vyváženou chuť rozmarýnové omáčky a také velmi dobře propečené maso. „Stříbro mi uteklo jen o pár bodů. Ale mám alespoň nějakou výzvu pro další ročník,“ poznamenal kuchař.

Pokrm, s nímž vybojoval bronzovou medaili, budou moci v brzké době ochutnat hosté „jeho“ karlovické restaurace. „Pokrm mimořádně zařadíme do Velikonočního menu, které budeme hostům nabízet během velikonočních svátků,“ upřesnil vedoucí hotelu Galik Pavel Mikula.

Hotel Galik leží v karlovickém údolí Léskové. Mezi turisty, cyklisty, lyžaři a běžkaři je dlouhodobě vyhlášený kvalitní a přitom cenově dostupnou krajovou kuchyní, v níž nechybí regionální speciality. Miroslav Milučký zde pracuje od léta 2010. Od ledna 2012 je šéfkuchařem nejen restaurace hotelu Galik, ale také Gril srubu Razula u blízké sjezdovky Razula.

Reklama

Výběr článků

Načítám