Hlavní obsah

Krvavé finále – jaro 1945 v českých zemích: publikace o násilí nacistů páchaném na civilistech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozsáhlé publikaci Průvodce protektorátní Prahou se Jiří Padevět soustředil na násilnosti německých vojsk na konci války. Nacisté věděli, že válka je u konce, ale řádili jako šílení, na civilistech si vybíjeli frustraci z prohrané války, do níž odcházeli s nadřazeností příslušníků vyšší rasy.

Foto: Academia
Článek

Tuto ideu o panské germánské jim po léta vtloukali do hlav nacističtí ideologové. A Němci na to rádi přistoupili, ne všichni, ale většina ano.

V řadě zdokumentovaných případů se nejedná o „pouhé“ usmrcení civilistů, mnozí byli bestiálně týráni a mučeni.

Publikace Krvavé finále – jaro 1945 v českých zemích přináší ve členění podle krajů ČR formou místopisných hesel informace o násilnostech nacistické branné moci páchaných na civilním obyvatelstvu mimo bojové situace a mimo místa k represím přímo určená.

V knize najdete zločiny spáchané mezi březnem a květnem 1945. Čtyřmi hlavními skupinami násilností jsou protipartyzánské operace na Valašsku a na jihovýchodní Moravě, potlačená povstání a následné represe, jako například v Přerově, Velkém Meziříčí nebo v Třešti, násilnosti spáchané na vězních během pochodů a transportů smrti především v západních a jihozápadních Čechách a nakonec střelba do obyvatel sledujících vojenské ústupové kolony.

Vydala Academia.

Reklama

Výběr článků

Načítám