Hlavní obsah

Krupka chce na seznam UNESCO, posuzování návrhu potrvá přes rok

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku února letošního roku Centrum světového dědictví UNESCO v Paříži začalo posuzovat návrh na zápis Hornické kulturní krajiny Erzgebirge / Krušnohoří na tento prestižní světový seznam. Letošní rok je tak v tomto procesu naprosto stěžejní.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Návštěvníci před štolou Starý Martin

Článek

„Všechny dokumenty již byly do Paříže předány. Součástí návrhu je také Hornická kulturní krajina Krupka, která v katastru našeho města zahrnuje například Městskou památkovou zónu Krupka spolu s kaplí sv. Wolfganga na Komáří hůrce nebo štolou Starý Martin. Jsme ve finální fázi, ale ještě ne na konci procesu. Pevně věřím, že návrh bude přijat a že budeme úspěšní,“ uvedl k nominačnímu procesu společně s dalšími představiteli města tajemník městského úřadu Krupka František Růžička.

Posuzování oprávněnosti návrhu bude probíhat více než rok. Krupka se může těšit jak na oficiální návštěvy komisařů UNESCO, tak také na ty neoficiální, kdy pracovníci centra světového dědictví navštíví Krupku a její okolí naprosto anonymně a budou hodnotit nejen historické artefakty jako takové, ale také úroveň poskytovaných služeb a přístupu města. Do konce roku 2016 by pak měli být známy výsledky hodnotící zprávy.

Krupští politici hodnotí případný zápis na seznam UNESCO jednoznačně pozitivně s tím, že pro Krupku je to jedinečná šance ke zvýšení kvality života občanů. Zápis na seznam UNESCO je totiž prestižní záležitostí v celosvětovém měřítku, znamená znatelné zvýšení cestovního ruchu, nové pracovní příležitosti a v neposlední řadě zvýšení hodnoty nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám