Hlavní obsah

Kroměřížský zámek proslavily zahrady - a Formanův Amadeus

Novinky, Martina Žáčková

Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou v Kroměříži je jedinou památkou Zlínského kraje, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zámecký komplex okouzluje nejen turisty, ale i filmaře. Víte, že právě zde vznikly některé scény Formanova oscarového filmu Amadeus?

Foto: Martina Žáčková

Nejlepší výhled na Květnou zahradu je z terasy kolonády.

Článek

Když přijedete do Kroměříže, zapůsobí na vás Arcibiskupský zámek spíše nenápadně. Skromně se choulí v uličce vedle hlavního náměstí a to, že se zde nachází vyhledávaný turistický cíl světového renomé, signalizují jen hlavy turistů shlížející z ochozu vyhlídkové věže.

Stačí ale vstoupit dovnitř a budete ohromeni. Zámecká budova sice působí zvenčí důstojně, ale nijak zvlášť okázale, uvnitř ovšem okouzlí množstvím zdobných sálů či cennými sbírkami obrazů, mincí, medailí, hudebnin či knih.

Celkem se tu nachází na 135 tisíc sbírkových předmětů, což je mimořádné číslo i v celosvětovém měřítku. Snad každý dospělý jistě zatouží navštívit světoznámou zámeckou obrazárnu, která představuje díla evropských malířů 15. - 18. století v čele s nejvýznamnějším zdejším obrazem – Apollon a Marsyas od Tiziana Vecelliho. Děti během prohlídky zabaví pracovní listy, v nichž mohou dokreslovat a vyplňovat tajenky na téma nejslavnějších děl.

Skutečnou třešinkou jsou zámecké zahrady. Kroměřížský zámek byl původně postaven jako letní rezidence arcibiskupů, kteří věnovali nemalé prostředky na její zvelebení. Využívali služeb předních umělců a architektů své doby a velký důraz kladli na zahradní umění. Kroměříž díky tomu zdobí rozsáhlá Podzámecká zahrada - krajinářský park s řadou pěšin, jezírek i drobných staveb a Květná zahrada s přesně řezanými živými ploty, záhony květin a skleníky.

Podzámecká zahrada je plná romantických zákoutí, která vás okouzlí a přinutí zpomalit. Najdete tu menší zoo, ale také třeba umělou jeskyni a polorozpadlé antické sloupy - umělé zříceniny, které byly v dřívějších dobách velmi populární. K poznání zahrady můžete využít výletní vláček s komentovanými prohlídkami. Během jízdy uvidíte i místo, kde prý sedával malíř Max Švabinský.

Květná zahrada, která je od zámku vzdálená asi kilometr, zase zaujme promyšleným aranžmá a květinovou výzdobou. Byla vybudována v 2. polovině 17. století a patří mezi celosvětově nejvýznamnější zahradní díla. Nejlépe její krásu oceníte při pohledu shora, z terasy 244 metrů dlouhé kolonády, kterou zdobí ji 46 soch antických bohů a mýtických postav. Další nepřehlédnutelnou dominantou Květné zahrady je i centrální Rotunda s Foucaultovým kyvadlem. Děti si mohou zahrát na honěnou v labyrintech, které jsou – jak jinak – vytvořeny z keřů.

Zámek před letošní sezónou vylepšil služby. Zlepšil se komfort pro návštěvníky díky přestěhování pokladny do bývalé zámecké vinotéky, k dispozici je tu i úschovna zavazadel. Vybrané zvýhodněné vstupenky, které umožňují prohlídku více prostor areálu v jednom dni, byly rozšířeny o možnost vstupu do Památníku Maxe Švabinského či Rotundy v Květné zahradě. Novinkou je také výstava o zahradní kultuře. Průběžně sem budou doplňovány i nálezy z probíhajících prací na obnově Květné zahrady.

Více zde

Reklama

Výběr článků

Načítám