Hlavní obsah

Kromě finanční krize na nás číhají i vzácná onemocnění

Novinky, Vratislav Konečný

V Den vzácných onemocnění, který připadá na 29. února, bude zahájena kampaň informující veřejnost o málo známé, avšak potenciálně smrtelné chorobě – plicní hypertenzi (PH) a zejména její vzácné formě, plicní arteriální hypertenzi (PAH).

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Po celé Evropě se uskuteční akce v rámci “Dechberoucí” kampaně, jejímž cílem je osvěta ohledně onemocnění, které může vést k srdečnímu selhání a okamžitému úmrtí.  

Plicní hypertenze je progresivní, potenciálně smrtelné onemocnění, postihující plicní cévy a srdce. Podstatou choroby je vysoký krevní tlak v plicních cévách. Existuje řada typů PH. Nejčastěji se však projevují podobně – postupně se zhoršující nevýkonností, dušností a únavností.  

PAH je relativně vzácnou formou PH. Postihuje maximálně několik desítek pacientů z milionu. Mortalitou může PAH předčít i některé druhy onkologických onemocnění – včetně nádoru prsu a tlustého střeva. Příznaky PAH (nevýkonnost, dušnost, únavnost) většinou rychle progredují a bez léčby zakrátko pacienta invalidizují.

Diagnóza je předpokladem správné léčby

„Pacient většinou musí změnit své životní návyky, často musí opustit své zaměstnání a koníčky, život se mu radikálně změní. To často vede k psychickým problémům a pocitu sociální vykořeněnosti. Možnosti seberealizace jsou omezené,“ uvádí Kateřina Nováková, předsedkyně Sdružení pacientů s plicní hypertenzí.    

Relativně nespecifické příznaky PAH jsou důvodem mnoha diagnostických omylů. Tyto příznaky bývají často chybně a dlouho přisuzovány běžným plicním nebo srdečním chorobám. Zvyšování povědomí o chorobě mezi lékaři, ale i laiky, může významně zkrátit stále neúměrně dlouhou dobu nutnou ke stanovení správné diagnózy.

„Možnosti léčby PH jsou dnes významně větší, než byly před 10 lety. Přesto nejsou stále zcela uspokojivé. Momentálně dostupná farmakologická terapie je schválená pouze k léčbě PAH. Její účinek významně závisí od stádia onemocnění, v němž je léčba započata. To také podtrhuje význam časné a správné diagnózy. Přípravky určené k léčbě zbývajících čtyř typů PH nejsou v současné době k dispozici,“ uvedl MUDr. Pavel Jansa z II. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.  

Plicní hypertenze, která je důsledkem opakované plicní embolie (vyskytuje se asi u 4 % těchto nemocných po 2 letech od plicní embolie) není jen léčitelná, ale také vyléčitelná. Léčbou volby je chirurgické odstranění zbytků po prodělané plicní embolii z plicních cév. Tento způsob léčby PH je dostupný i v České republice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám