Hlavní obsah

Krojovaní a přátelé jižní Moravy se sešli ve Starovicích

Novinky, Jitka Sobotková

V sobotu 30. července se obcí Starovice na Břeclavsku prohnala řeka krojovaných, především mladých lidí z regionů napříč jižní Moravou. Přijeli na 2. Setkání přátel jižní Moravy, které pořádala internetová komunita I love Jižní Morava.

Foto: Archiv I love jižní Morava

Nejkrásnější krojovaný pár jižní Moravy 2016

Článek

Tu před třemi roky založil Jan Záhora a už podruhé byl hlavním pořadatelem setkání, na které se letos sjelo pět set dvacet krojovaných z šestapadesáti obcí jižní Moravy. Do Starovic v sobotu zavítali i krojovaní i nekrojovaní účastníci ze Slovenska a příznivci tradic jižní Moravy z Japonska, Itálie, Austrálie, Polska i z Německa.

„Celkem se letošního druhého ročníku zúčastnilo na tisíc šest set padesát krojovaných i nekrojovaných přátel jižní Moravy, krásných lidí, kteří ctí tradice a milují naši Moravěnku,” řekl pochvalně Jan Záhora. A zároveň prozradil termín třetího setkání. „Příští rok se na všechny přátelé nejkrásnějšího kraje, rozmanitých krojů, pěkných písniček, dobrého vína a skvělých lidí na naší milované jižní Moravě těšíme v sobotu 27. července 2017.”

Kromě průvodu a prezentace krojovaných a všeobecného veselí, při kterém nechyběl ani zpěvák Jožka Černý, se ve Starovicích volil také nejkrásnější krojovaný pár jižní Moravy 2016. Z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška toto ocenění společně s Malovanou krojovou mašlí hejtmana převzali Michaela Jirásková a Milan Spurný z Kobylí na Břeclavsku.

„Pan hejtman si s naší krásnou Míšou zatančil sólo a přislíbil podporu dalšímu ročníku s tím, že takto povedená akce propagující jižní Moravu, si zaslouží opakovat,” řekl Jan Záhora.

Reklama

Výběr článků

Načítám