Hlavní obsah

Krnovský netradiční domeček plný řemesel lákal

Novinky, Tereza Šimčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série výukových programů, které připravuje Středisko volného času Méďa Krnov, pokračuje ve své tradici - letos již školám a školkám nabídl Hudební domeček a Domeček plný řemesel.

Foto: Tereza Šimčíková
Článek

Pracovníci SVČ Méďa letos ještě chystají Domeček pěti světadílů, který své brány otevře 22. a 23. listopadu, či Mikulášský domeček, který bude v provozu 2. a 3. prosince.

Hlavní cílem Domečku plného řemesel bylo přiblížit tradiční řemesla, kterými se lidé odpradávna živili. Určen byl pro děti z mateřských škol a žáky základních škol.

Během programu si mohli všichni vyzkoušet jednu z nejstarších činností člověka, košíkářství, jenž bylo oblíbené pro své široké využití a dostupnost přírodního materiálu, anebo proniknout do tajů paličkování a vyšívání. Účastníci se dověděli například něco z historie paličkování, kde vzniklo a proč, jak se dostalo na Osoblažsko, kdo paličkoval či kdo vyráběl podvinky.

Dalším z ukázkových řemesel bylo drátkování, které se využívá především při výrobě šperků a dekorací, a děti si zkusily vyrobit drátěný květ. Také se mohly seznámit s lidovým tancem a lidovými písněmi nebo si vyzkoušet, jak se peče štrúdl, jak si vyrobit figurku z kukuřičného šustí či vizitku z keramiky, která se těší v dnešní době velké popularitě.

„Chtěla bych poděkovat paní Evě Kožušníkové, Dáše Návratové, Jarce Štefkové a slečně Katce Suchánkové za pomoc,“ dodala na závěr Hana Dubajová, garant akce, s tím, že ani veřejnost nebude ochuzena o podobnou akci. Je plánována na červen příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám