Hlavní obsah

Křivoklát nabízí zážitkovou hru v kulisách středověkého hradu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křivoklát nabízí jako první v Evropě zážitkovou hru typu Real Escape Game v reálných kulisách středověkého hradu v cele, kde byl v 16. století Rudolfem II. vězněn alchymista magistr Edward Kelley. Hrad Křivoklát je otevřen celoročně, do 22. března nabízí o sobotách prohlídkovou trasu - Gotické paláce

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Hledáte-li zábavu a dobrodružství, nemusíte cestovat až do pevnosti Boyard. Hrad Křivoklát jako první v Evropě připravil pro své návštěvníky dobrodružnou zážitkovou hru v reálných kulisách středověkého hradu v cele, kde byl v 16. století Rudolfem II. vězněn alchymista magistr Edward Kelley.

Jakmile za vámi zaklapnou těžké dveře, ocitnete se ve středověké cele, kde byl v 16. století Rudolfem II. vězněn alchymista magistr Edward Kelley. Zde se objevují hádanky a šifry, hledají souvislosti mezi nalezenými artefakty a postupně otevírají skrýše, z nichž v poslední se nalézá klíč pro cestu zpátky na denní světlo. 

Vydáte se na cestu do tajemné minulosti, z které se po vyřešení hádanek během 69 minut dostanete zpět na denní světlo. 

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Rozsáhlý královský hrad, jehož počátky sahají do 12. století, vznikl za panování Přemysla Otakara II. Výrazně přestavěn byl Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským. Svého času se stal i obávaným vězením.

Gotické paláce v provozu i v zimě

Základní prohlídková trasa zahrnuje horní nádvoří a většinu interiérů horního hradu. Navštívíte místnost nazývanou Stříbrnice, hradní sklepení, využívané nejčastěji jako vězení, a přízemí Velké věže - hladomornu. Uvidíte samozřejmě srdce Křivoklátu — hradní kapli, sály rytířský a Velký královský. Na závěr vás průvodce zavede do lapidária. Tato zkrácená trasa je vhodná i pro rodiče s dětmi. 

Rozšířená prohlídková trasa II. - Gotické paláce zahrnuje nejen celou trasu základní prohlídky Gotických paláců, ale navíc návštěvníky provede jednou z největších hradních knihoven u nás - zhlédnou rodovou obrazárnu knížat z Fürstenberku a jejich muzeum s unikátní sbírkou saní.

Seznámíte se nejen s historií hradu a českých zemí od středověku až po dvacáté století, ale také s vývojem uměleckých slohů u nás, především pak od románského slohu přes ranou gotiku až po pozdní gotiku Vladislavskou.

Hrad Křivoklát je otevřen celoročně, od 2. ledna do 22. března každou sobotu s prohlídkami od 12 a od 14 hodin, prohlídková trasa - Gotické paláce.

Reklama

Výběr článků

Načítám