Hlavní obsah

Kráva, beran, králík, slepice i kapr ozdobou živého betlému

Novinky, Monika Čapková

Již podeváté pořádal folklórní soubor Furiant živý betlém v Malé Bělé. Jako vždy se přišlo podívat plno lidí, kteří odcházeli do svých domovů s hezkým adventním zážitkem.

Foto: Petr Prokorát

vánoční stůl po staročesku

Článek

Přípravy na takovou akci začínají vždy už dopoledne. Je třeba nazdobit místní sál, napéct vánočky, jablečné záviny, uvařit rybí a jiné staročeské polévky a také se musí udělat kuba. Bez tradičních dobových vánočních pokrmů si návštěvníci už nedovedou představit malé zastavení v kulturním stánku.

To pak vrcholí v podvečer, když se setmí. Tentokrát k vánoční pohodě hrál a zpíval dětský sbor Pramínek z Bělé pod Bezdězem pod vedením pana Visiče. Poklonit se Ježíškovi přišli nejen místní, ale i vzdálení poutníci, kteří nelenili přinést spoustu darů, ale i dovést krávu, berana, donést králíčka, slepici a ulovit kapra. Ten však poté obohatil vánoční stůl, z kterého nakonec zbyly jen prázdné mísy a tácy. Tak moc všem chutnalo. A aby té vánoční atmosféry nebylo málo, mohli si děti nazdobit a dospělí pak zakoupit výborné perníčky Elišky Josifové. 

Nepřipravuje se však jen v budově, ale hlavně v jejím blízkém okolí, kde se odehrává velká kostýmní výprava. Musí se postavit chlév, ustrojit všechny krále, tedy i Herodese. Obléci nejen členy souboru, ale i další dobrovolníky. Zvířátka ať živá či sádrová řádně rozestavět, svíčky a louče zapálit, cestičku z chvojí vybudovat a v neposlední řadě sehnat malého Ježíška. Tohle všechno a možná ještě víc se v neděli 16. prosince za vlídného počasí v Malé Bělé podařilo.

Více se můžete dozvědět na stránkách: www.furiant.bakovnj.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám