Hlavní obsah

Krásy Istrie: Procházka podzemním královstvím i opuštěným městem

Novinky, Dušan Jurek

Zpestřete si pobyt u moře výletem do podzemí a procházkou opuštěným městem. Poznáte tak, že Istrie nejsou jen pláže romantického Jadranu.

Foto: Dušan Jurek

Jeskyně Feštinského království

Článek

Nedaleko istrijského města Rovinj můžeme najít hned dvě zajímavosti, které nám zpestří pobyt u moře, případně vyplní čas, kdy se díky vrtošivému počasí nebudeme věnovat opalování a koupání se v mořských vlnách.

Jde o jeskyni v obci Feštini zvanou Feštinsko kraljevstvo - Feštinské království a zřiceninu opuštěného města Dvigrad.

Feštinsko kraljevstvo

Historie jeskyně se začala psát v 30. letech minulého století, kdy byla náhodně objevena majitelem vinice Tone Bozacem. V době objevení však nedošlo k jejímu prozkoumání, právě naopak, Tone Bozac se snažil, nutno poznamenat marně , "díru" v zemi zasypat a upravit pozemek pro výsadbu vinic.

Až okupace italskými vojsky za druhé světové války přiměla obyvatele k prozkoumání jeskyně ve snaze skrýt se před terorem okupantů. Nicméně ani jeskyně nedokázala ochránit mužskou populaci před krutostí války. Všichni muži vesnice Feštini byli popraveni. Jediný, kdo přežil, byl syn Tone Bozaca, podařilo se mu včas ukrýt právě v jeskyni. 

Jeskyně ve Feštini je stejně jako ostatní jeskyně krasové oblasti Istrie dílem mechanického a chemického působení vody na vápencové reliéfy. Vytvářejí  tak nádherný a rozmanitý svět krápníků, nabízející fascinující pohled na útvary, které dráždí lidskou fantazii v obrazy s názvy babylonská věž nebo kloubouk čaroděje.

Jeskyně má jen jeden vchod, který je zároveň i východem, celý okruh s výkladem v angličině nebo němčině trvá přibližně 40 minut. Vstupné pro dospělou osobu je 40 kun.

Dvigrad

Zříceninu středověkého města vzniklého 1000 let po Kristu najdete na silnici spojující Rovinj a Žminj. Je tak skvělým doplněním výletu do jeskyně ve Feštini.

Když budete pátrat v historii, narazíte na dvě legendy vysvětlující, proč byl Dvigrad opuštěn. Jedna hovoří o vyplenění v 17. století křesťanskými uprchlíky a následující epidemii malárie, druhá dává vinu epidemii moru a odchodu jeho obyvatel na nové území, dnešní vesnice Kanfanar. Kdo ví, kde je pravda. V každém případě lidé se už zpátky do svého města nevrátili. Zůstaly nám tak jen rozbořené zdi zarostlé houštinami.

Původně zde stály dva hrady - Parentinu a Moncastella, do dnešních dnů se nám zachovaly jen trosky druhého. Název Dvigrad má kořeny v italském Duecastelli. Kuriozitou je spojování blízké vesnice Mrgani s pirátem a pozdějším guvernérem Jamajky Angličanem Henri Morganem a jeho pohádkovým bohatstvím. Bohužel touha po pirátském zlatě vedla svým dílem k devastaci Dvigardu.

V současnosti probíhá sanace celé památky, především kostela svaté Sofie, hradeb a bran tak, aby bylo možno objekt využívat ke kulturním akcím využívajícím tohoto jedinečného prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám