Hlavní obsah

Krampusové a perchtové ovládnou Rakousko

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od příštího pátku ovládnou svými průvody horská městečka našich jižních sousedů děsivé průvody. Krampusové, v Korutanech zvaní perchtové, jsou pohádkové bytosti podobné našim čertům, ale mnohem děsivější. Zatímco český čert je spíš milá postava, až čtyřmetrové monstrum budí děs.

Foto: www.presse.kaerten.at
Článek

Běhy perchtů v korutanských městech

Percht měl v pohanských dobách za úkol zahánět zlé duchy, zřejmě proto vypadá tak děsivě. Od 26. listopadu začnou průvody masek, přitom ten největší, kde se jich má sejít až tisíc, bude v korutanském hlavním městě Klagenfuru.

Třetího prosince projde asi 20 skupin Seebodenem, v Gurku uspořádají 4. prosince noční běh a o den později zažijí obyvatelé St. Veitu an der Glan návštěvu kolem sedmi set masek. I v dalších městech na ně můžete narazit.

Je to ďábel!

Hravý čertík z Princezny ze mlejna percht rozhodně není. Masky jsou tak děsivé, že citlivější povahy si nejsou jisty, zda nepotkali opravdového ďábla.

Oblíčeje se vyřezávají z lipového nebo borového dřeva a jsou ručně malované. Protože je každá originál, jedná se o malá umělecká díla. Rohy jsou pravé zvířecí, některé i přes metr dlouhé. Používají se beraní, mufloní, kamzičí, ale i jelení nebo horských koz. Doplňkem je huňatý kožich a chlupaté kalhoty.

Krampusové, perchtové chodí na chůdách, takže jsou přes tři metry vysocí. Na zlobivé děti mají na zádech nůši, u pasu kravský zvon, kterým stále dělají kravál, v ruce metlu nebo chřestí řetězy. I pekelníci se již modernizovali, takže používají různou pyrotechniku nebo dýmovnice.

Nesmějí do škol

Krampus je stará pohanská postava z alpské oblasti, rozšířená nejen v Rakousku a  Německu, ale i Itálii, Slovinsku, Itálii i Maďarsku.

Oficiálně má krampus svátek 5. prosince. Některé děti z toho mají šok, že v některých městech dokonce vydali zákaz pouštění zrůd do školních zařízení. Učitelé prý děti dokáží vystrašit dostatečně sami.    

Reklama

Výběr článků

Načítám