Hlavní obsah

Královský advent na Křivoklátě

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Křivoklát, náležející mezi nejznámější české památky, byl oblíbeným místem pobytů českých knížat a králů. Za doby posledních Přemyslovců zde vzniklo reprezentační sídlo českých panovníků. Královský advent na Křivoklátě připomene dobu vlády Přemysla Otakara II. (ve dnech 7. a 8. a 14. a 15. prosince).

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Na dnešním místě vznikl královský hrad okolo roku 1230 a byl součástí nejstarších vrcholně středověkých kamenných hradů. Křivoklát tu nejdůležitější roli získal ve druhé polovině 13. století za vlády Přemysla Otakara II.. Stavba postupně vznikala až do 80. let 13. století.

Podle archeologickému výzkumu od 30. let do poloviny 13. století byla vybudována především obvodová hradba v románském slohu, do níž byla vestavěna mohutná okrouhlá věž – donjon.

Přemysl Otakar II. měl dostatek prostředků, aby pokračoval v otcově díle a z hradu vytvořil reprezentační sídlo českých panovníků. Dostavba hradu v gotickém slohu se projevila zejména stropní žebrovou klenbou ve velkém sále paláce, na jejíž svorníky dal připevnit znaky všech zemí české koruny, jimž vládl. Královský palác dostal nová vysoká okna a průjezd pod palácem bohatou kamenickou výzdobu.

V jižním křídle paláce vznikl rytířský sál a hradní kaple byla rozšířena o klenutou předsíň. Přemysl Otakar II. se snažil i o dostavbu severního křídla paláce. Hradební zdi sevřely první nádvoří před horním hradem, do něhož byl umístěn honosný dvoukřídlý palác i hospodářské budovy, konírny, kuchyně a domky manů.

Ve třetí etapě, za doby vlády Přemysla Otakara II. a Václava II., byl raně gotický Křivoklát dokončen. Křivoklát doby posledních Přemyslovců byl tedy velmi výstavným hradem se třemi věžemi a množstvím dalších staveb.

„Hrad Křivoklát otevře své brány pro všechny návštěvníky, kteří si chtějí vychutnat příjemnou vánoční atmosféru a současně si připomenout časy minulé. Královský advent proběhne v termínech 7. a 8. a 14. a 15. prosince. Návštěvníky čeká oblíbený jarmark, kde si budou moci ochutnat nejen mnoho dobrot, ale také si nakoupit vánoční dárky. Nebude chybět ani pestrý program na I. nádvoří s tanečnicemi, kejklíři a dobovou hudbou. Děti se pobaví s divadlem a budou si moci i zazpívat a zatančit. Po všechny dny máte jedinečnou možnost ve 13 hodin spatřit příjezd krále Přemysla Otakara II. a zúčastnit se audience v Královském sále,” uvedla Mgr. Alena Jakšová, marketing manager hradu Křivoklát.

Adventní víkendy opět přinesou pestrou nabídku, jak strávit sváteční čas. Vždy od 10. do 16. hodin bude probíhat program, během kterého návštěvníky budou bavit nejen účinkující již známí, ale i tváře nové.

Program na nádvoří zahájí flašinetář Jan Bondra a následně se představí i další, např. kejklíři Vojta Vrtek a Thomas Lupino, hudební skupiny BraAgas, Andromeda a Krless a Komedianti na káře. Děti si zazpívají s Gábinou a Katkou, zatančí si s Hejblíkem a Hejbličkou. U hradu vás přivítají trubači Podřipský žesťový kvintet a druhý víkend Pardubičtí pozounéři. Programem provedou moderátoři Libor Knížek a Pavel Šebek.

Letošní rok přináší novinku, vždy v sobotu od 17 hodin čeká návštěvníky ohňová show v podání šermířské skupiny Tartas s živou hudbou od kapely BraAgas a následující sobotu s kapelou Krless.

Reklama

Výběr článků

Načítám