Hlavní obsah

Královský advent na hradech a zámcích

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úspěšný Lucemburský rok Národní památkový ústav symbolicky zakončí Královským adventem, během kterého památky ožijí řadou koncertů, řemeslných jarmarků a vánočně laděných prohlídek.

Foto: NPÚ

Grabštejn

Článek

„Na návštěvníky čeká více než stovka akcí ve všech krajích České republiky a věříme, že zejména rodiny s dětmi si najdou na naše památky cestu i v době předvánočního shonu. Právě adventní období je příležitostí pro chvilku oddechu a ze zkušeností z minulých let víme, že návštěva hradu či zámku okořeněná předvánoční atmosférou nabývá na popularitě,” uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Advent patří již tradičně k dobám, kdy hrady a zámky otevírají své brány návštěvníkům, přestože většina z nich má na zimu zavřeno. Na tuto dobu se připravují pro návštěvníky vánočně laděné kulturní akce - adventní koncerty, vánoční jarmarky, prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem.

V předvánočním čase si budete moci prohlédnout slavnostně vyzdobené interiéry hradu Grabštejn s kaplí svaté Barbory, skvostu renesanční architektury, a připomenout si tradice více či méně pozapomenuté (26. a 27. listopadu, 3. a 4., 10. a 11. a 17. a 18. prosince)

Na prohlídky vánočně vyzdobené zámecké expozice, při kterých se seznámíme s historií Vánoc, zvyky a tradicemi, láká zámek Hrádek u Nechanic (26. listopadu – 11. prosince). Doplní je vánoční koncerty ve Zlatém sále: zazpívá a zahraje ART PETRA - Martina Macko – soprán, Jan Škrdlík – violoncello, Kateřina Bílková – cembalo (26. listopadu od 18.30 a 20 hodin), Kateřina Ševčíková – harfa (3. prosince od 18.30 a 20 hodin) a klasické dechové trio a herec Jaroslav Plesl (10. prosince od 18.30 a 20 hodin)

Královský advent na Křivoklátě bude ve znamení lucemburských panovníků. Jan se přijede podívat na svého synka Václava (Karla), poskytne audienci v Královském sále a na jeho počest bude uspořádán Koncert pro krále (3. a 4. a 10. a 11. prosince).

Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá s ukázkou vánočního slavení a zvyků šlechty proběhne na zámku Lemberk (26. a 27. listopadu, 3. a 4. a 10. a 11. prosince)

Prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Náchod doplní tradiční předvánoční koncert (25. - 27. listopadu, koncert 25. listopadu od 18 hodin)

Knížecí Vánoce na zámku v Ratibořicích a Advent v Babiččině údolí představí zámek Ratibořice (1. - 4. prosince). Při prohlídce vánočně vyzdobených interiérů vás seznámí s průběhem vánočních svátků na náchodském panství ve 2. polovině 19. století. V Rudrově mlýně obdobím Adventu a Vánoc na českém venkově provedou členové souboru Barunka. Na závěr lze nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle.

Kouzlo Vánoc mohou lidé obdivovat na zámku Slatiňany; v jídelně bude bohatě prostřený stůl pro návštěvu hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku a reprezentační salóny zazáří ve světle lustrů (10., 17. a 18. a 22. a 26. prosince)

Vánoční prohlídky zámku, kde uvidíte stromečky, cukroví, betlémy a dárky, které nacházely děti Rohanů, se uskuteční na zámku Sychrov (od 26. listopadu do 6. ledna). Zahájí je Swingové vánoce na zámku Sychrov (26. listopadu od 16 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám