Hlavní obsah

Královna květin provoněla zámek Častolovice

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Častolovice se v průběhu let z čistě historicky cenného objektu "převtělil" do multifunkčního areálu, kde si každý návštěvník najde svoji parketu. V současné době si zde spolu s vyznavači historie, památek, výtvarného umění, krásné přírody a rodiči s dětmi dávají dostaveníčko milovníci růží.

Foto: Dana Ehlová

Zámek Častolovice je v těchto dnech v zajetí růží.

Článek

Zámek Častolovice či spíše jeho venkovní prostory totiž provoněly všudypřítomné růže a dodaly mu na ještě větším půvabu. Růžová zahrada byla obnovena v roce 1994, ale růže dnes zdobí mnohem širší okolí zámku.

Královna květin zkrášluje samozřejmě prostory rozária, dále části zámeckého parku, sousedství oranžérie i oblíbeného zvěřince. Zkrátka červen patří v Častolovicích rozkvetlým růžím, a tak zasněné: „Tady to tak krásně voní,” které lze slyšet z mnoha zákoutí, je potvrzením, že procházka rozkvetlým rozáriem přináší nezapomenutelné zážitky nejen vizuální.

Místní specialitou jsou staromódní růže, jejichž předností je výrazná vůně, umocněná nespočitatelným množství květů v barvě bílé, růžové, rudé, lila, žluté nebo oranžové. Většina z nich kvete pouze jednou do roka, letos tedy v těchto dnech.  

Většinu růží dovezla majitelka zámku Diana Phipps Sternbergová ze zahraničí. V současné době se zde nachází více než dvě stě druhů a při prohlídce lze objevit mimo jiné jednu z nejkrásnějších a nejstarších bílých růží Mme Hardy, dále například moderní vzácnou růžovou růži Constance Spry, vyšlechtěnou v Anglii Davidem Austinem. Růžových stanovišť stále přibývá a podle informací ze správy zámky bylo letos vysazeno dalších deset královen z říše květin. 

Pro lepší orientaci návštěvníků jsou růže pnoucí, sadové i záhonové popsány názvem a navíc si mohou zájemci jako spolehlivého průvodce zakoupit brožuru nazvanou Slavné růže ve sbírce zámku Častolovice, sepsanou v roce 2008 Dagmar Clarovou.

O růžích na zámku už tedy víme mnohé, a tak si ještě připomeňme, že první zmínky o Častolovicích pochází ze 13. století, kdy zde stála gotická dřevěná vodní tvrz, založená pány z Častolovic. Po jejich vymření se zde střídali různí majitelé a jedním z nich byl také Jiří z Poděbrad.

V roce 1577 přešly do vlastnictví císaře Rudolfa II. Ten tvrz prodal pánům z Oppersdorfu a noví vlastníci nechali na přelomu 16. a 17. století vodní tvrz přestavět na renesanční zámek. Roku 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí království českého Adolf Vratislav ze Sternberga. 

V druhé polovině 19. století došlo k přestavbě části zámku v novogotickém slohu a založení anglického parku. Na začátku 20. století se objektu vrátila jeho renesanční podoba. Nad vchodem vznikla mohutná zásobárna vody, která zajišťovala vodu pro celý zámek a další budovy. Východní křídlo zámku bylo zvýšeno o jedno poschodí s obytnými pokoji pro všechny členy rodiny. 

Když za druhé světové války převzala zámek Německá nucená správa, rodina Sternbergových opustila Častolovice a odstěhovala se do Prahy. Po válce bylo častolovické panství navráceno Leopoldovi Sternbergovi, ale už v roce 1948 zkonfiskováno státem a rodina se přesunula do Ameriky.

Velké změny nastaly po roce 1989, kdy byl zámek vrácen v restituci Dianě Phipps Sternbergové, která využila svůj cit pro harmonii a krásu prostředí při ztvárnění interiérů a exteriérů zámku v Častolovicích i přilehlého zámeckého parku. Jejich kouzlo znásobila vysazováním stromů, dřevin a rostlin, založením obory s bílými daňky a růžové zahrady, později i zámeckého zvěřince, který je, stejně jako park, otevřen celoročně a oblíbily si ho rodiny s malými dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám