Hlavní obsah

Královéhradecký pěvecký sbor Smetana podpořil obnovu unikátních zvonů v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostele sv. Prokopa v Přepychách začal 23. března další ročník benefičních koncertů, jejichž společným jmenovatelem je tentokrát obnova vzácných zvonů v kostelní věži. Prvním, kdo se posluchačům představil, byl smíšený pěvecký sbor Smetana z Hradce Králové pod vedením sbormistra Jana Jiráčka.

Foto: Dana Ehlová

Smíšený pěvecký sbor Smetana z Hradce Králové pod vedením sbormistra Jana Jiráčka podpořil záchranu vzácných zvonů v Přepychách.

Článek

Těleso, založené v roce 1922, tedy téměř před sto lety, dokázalo, že zraje jako víno a právem již mnoho let patří k předním vokálním souborům v České republice.

Zněly působivé skladby, které vznikly od období renesance až téměř po současnost. Z českých skladatelů byli zastoupení Jan Křtitel Kuchař, Jiří Strejc a především Antonín Dvořák s výběrem jeho Biblických písní, op. 99.

Návštěvníkům koncertu přinesl zážitek nejen pěvecký výkon sboru, ale také krásný hlas obnovených varhan na kůru, které "zpívaly" pod rukama Radky Piskačové. Mnohé posluchače jistě hřálo u srdce vědomí, že i oni přispěli k jejich záchraně a k tomu, že královský nástroj zářící nyní novotou bude přinášet radost ještě mnoha dalším generacím.

V současné době na stejnou pomoc čekají zvony ve věži přepyšské dominanty, kde již započaly práce. Vzápětí poté, co byl schválen projekt jejich restaurování a výroby třetího zvonu, došlo v úterý 27. února k demontování pod odborným dohledem mistra zvonaře Petra Rudolfa Manouška, a tak umlkly.

Zvony z roku 1545 a 1559 patří k nejcennějším památkám v obci a na rozdíl od třetího, odlitého roku 1931 zvonárnou R. Manoušek a spol. Brno - Husovice, který se už na své místo po válce nevrátil, odolaly násilné rekvizici.

Schválený projekt zahrnuje restaurování obou historických skvostů s tím, že dostanou nové dřevěné hlavice s kovanými prvky a nové čepy s výkyvnými valivými ložisky, dále nová srdce s uložením na kůži s kloubovými závěsy. Při zpětné montáži dojde také k jejich pootočení a menší zvon odborníci přemístí do okenní nástavby. Po opravě budou určeny na příležitostné zvonění.

Na místo nejmenšího zvonu totiž přijde zavěsit nový zvon střední velikosti, vybavený moderním strojem, který včetně zvonového příslušenství a montáže uhradí obec. Z částky 760 tisíc korun se už podařilo shromáždit více než 300 tisíc korun a další prostředky přinesl i benefiční koncert královéhradeckého smíšeného pěveckého sboru Smetana.   

Koncertní cyklus s dobročinným podtextem pokračuje v Přepychách už v neděli 8. dubna, kdy v kostele sv. Prokopa vystoupí Komorní chrámový orchestr Vysoké Mýto s dirigentem Ladislavem Kullou, dále se představí sopranistka Národního divadla v Praze Lucie Hájková, mezosopranistka Veronika Mráčková a barytonista Leoš Krejčí, ředitel Smetanova domu v Litomyšli.   

Koncert začíná v 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám