Hlavní obsah

Král míří na hrad Svojanov

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte plán na víkend? Vydejte se na hrad Svojanov. Přijede Přemysl Otakar II. s královnou.

Foto: Květa Korbářová

Královské slavnosti na Svojanově jsou příslibem bohatého programu.

Článek

Na 8. a 9. července mají na hradě připravené královské slavnosti. „Tradičně připomínají jednoho z nejvýznamnějších vlastníků hradu - Přemysla Otakara II.  S královnou Kunhutou a královskou družinou přijedou na koních. Nebudou chybět souboje šermířů, bubeníci, mistr kat, či sokolník. Na své si přijdou samozřejmě i děti,“ upřesňuje kastelán hradu Miloš Dempír.

Kromě letohradského spolku Honorata se o podívanou postarají také Rosáci z Velkých Losin a tanečnice z Černovíru. Na slavnostech nebude chybět ani tržiště, kde se budou prezentovat řemeslníci.

Připravené jsou také komentované prohlídky památky. K dispozici je zámecký okruh, kde se návštěvníci seznámí s životem na Svojanově v 19. století. V části o historii hradu si prohlédnou i unikátní pozlacenou repliku pohřební koruny Přemysla Otakara II.

Přístupný bude rovněž středověký okruh, tedy prohlídka nejstarších částí hradu ze 13. století s pověstmi a legendami, kterými je hrad opředený. Lidé nahlédnou také do mučírny a do domu zbrojnošů.

Hrad Svojanov je od července otevřený každý den, a to od 9 do 18 hodin. Nejinak tomu bude i o královských slavnostech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám