Hlavní obsah

Krajský úřad v Ostravě pozval veřejnost na oslavu 100 let od vzniku Československa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 28. října Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě pozval občany do svého stánku na ulici 28. října ke společným oslavám 100. výročí vzniku Československé republiky. Před úřadem občané zhlédli historický autobus, historickou i současnou hasící a hasební techniku a další zajímavosti.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28. října 2018 den otevřených dveří Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Článek

Počasí organizátoři vybrali správně. Před sto lety 28. října 1918 bylo pondělí. Pršelo, byla zima. Prostě typické podzimní říjnové počasí.

Proto veškeré další ukázky, zajímavosti a program se představily ve všech podlažích krajského úřadu.

Hosté, kteří Den otevřených dveří navštívili - a byla jich více než tisícovka, si mohli vybrat z pestré nabídky. Mohli posedět v prvorepublikovém salónku, prohlédnout si historickou kancelář i moderní pracovnu hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který v zasedací místnosti zastupitelstva trpělivě, spolu se svými náměstky, odpovídal na otázky občanů.

Lidé se třeba zajímali o to, kdy konečně budou jezdit po Prodloužené Rudné v Ostravě, ptali se na možnosti spolupráce s Polskem při zlepšování životního prostředí, na veřejnou autobusovou dopravu, kotlíkové dotace, na kritéria rozdělování dotací a další dotazy.

Zájem byl o prohlídku historických platidel v průřezu sta let, které byly vydávány. Lidé mohli ochutnat kávu a dobroty dle receptů našich babiček i pochoutky mladých gastromágů - studentů středních škol. Podle oborů svého studia jedni zájemce nalíčili a učesali a ti si pak mohli zatančit v přízemí úřadů v rytmu jazzu a populární hudby. 

„Jsem rád, že přišlo tolik lidí a využili možnost poznat krajský úřad i z jiného pohledu, než jako formální veřejnou instituci. Že se na vlastní oči přesvědčili, že tu najdou pomoc při řešení svých záležitostí, kvalitní servis a že jim tyto služby poskytnou vstřícní zaměstnanci,” uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Studentky Střední školy z Havířova - Prostřední Suché předvedly přítomným krásnou a podnětnou módní přehlídku v rytmu kapely Základní umělecké školy z Třince.

Hejtman Ivo Vondrák v průběhu Dne otevřených dveří převzal od starosty Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje Lea Kuběny medaili. U příležitosti 100. výročí vzniku Československa ji vydalo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Medaili udělují významným partnerům a podporovatelům.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám