Hlavní obsah

Krajinou kocoura Mikeše až na vrch, odkud je vidět, jak moc jsou hvězdy horké

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírně zvlněná posázavská krajina, mlhy v údolích mezi kopci, rozsáhlé lesy střídané poli. Na kopci Manda nad Ondřejovem stojí hvězdárna, kterou nechal postavit v letech 1898 až 1906 průmyslník Josef Jan Frič. Cesta je pohodlná, byť částečně po silnici, ale i autostop se stále dá s úspěchem využít.

Foto: Vratislav Konečný

Struhařov, jedna ze zastávek Ladovým krajem, naučnou stezkou po stopách kocoura Mikeše

Článek

Po stopách zvířecích kamarádů

Došel a dojel jsem k hvězdárně od Struhařova, částečně po Naučné stezce kocoura Mikeše, který v nedalekých Hrusicích s vepříkem Pašíkem, kozlem Bobšem, kocourkem Nácíčkem a Pepíkem Ševců přebývali. Jsme v kraji Josefa Lady, ale také jedné z nejznámějších českých observatoří.

V roce 1898 založil na Mandě (Žalově) J. J. Frič soukromou hvězdárnu, kterou 28. října 1928 věnoval Karlově univerzitě. Po druhé světové válce vznikl z hvězdárny Astronomický ústav ČSAV (dnes AV ČR), zabývající se výzkumem Slunce, hvězd, meziplanetární hmoty, a v poslední době i konstrukcí přístrojů vysílaných na umělých družicích Země.

Pracoviště AV je soustředěno kolem hvězdárny, ale telemetrické přístroje jsou roztroušeny po celém vrchu. Manda ho nazvali podle Italů z Mantovy, kteří tu kdysi pracovali. Ondřejov zřejmě pojmenovali po některém z Berků z Dubé, jméno v rodě bylo dost frekventované a Berkové tu chvíli vládli. V kraji se dolovala stříbrná ruda, připomínkou je Stříbrná Skalice ležící u Sázavy nedaleko Ondřejova.

Nacházely se tu stříbrné doly, zásobovaly pražskou mincovnu Ferdinanda I. V urbáři lichtenštejnském je zmínka z roku 1646 – „při té obci Skalický se nacházejí Jeho Milosti přináležející stříbrné doly.“ Většina štol je zavalena a zatopena, stříbro se tu už dávno nekutá.

Vědecké pracoviště i muzeum

Okolí pozorovací stanice a kancelářských budov je zalesněno vzrostlými stromy, návrší s cihlovými objekty má parkovou arboretovou úpravu.

Historické budovy s měděnkou pokrytými kopulemi slouží jako muzeum, pozorovací dalekohled o průměru zrcadla 2 metry je umístěn v hlavní budově. Využívá se hlavně ke studiu vlastností horkých hvězd (hvězd s povrchovou teplotou nad 10 tisíc stupňů), vícenásobných hvězdných systémů, výbuchů nov apod.

Uvidíte ho v rámci prohlídek observatoře pro veřejnost, nebo při mimořádných příležitostech, zejména při květnových Dnech otevřených dveří nebo zářijové Evropské noci vědců. Jedná se o výrobek firmy Carl Zeiss z Jeny. Kopule pochází také z Německa, má průměr 21 metrů, hmotnost 195 tun a její otáčení zajišťuje 24 vozíků. Štěrbina kopule má šířku 5 metrů.

Na stráni najdete unikátní německé válečné radary FuSE 65 Würzburg Riese, pocházejí z válečné kořisti. Fungují jako radiové dalekohledy.

Na Ondřejově se pořádá řada akcí pro veřejnost.

Areál observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově je v letní sezoně (květen – září) přístupný veřejnosti každý víkend.

V obci žila a je pohřbena Eleonora Ehrenbergerová (1832-1912), pěvkyně, členka Prozatímního divadla a čestná členka Národního divadla. Ztvárnila první Mařenku ve Smetanově opeře Prodaná nevěsta.

Až pojedete z Ondřejova, zavítejte do nedaleké obce Lensedly, budete překvapeni a domyslíte si hned, proč byly vyhlášeny památkovou rezervací.

Reklama

Výběr článků

Načítám