Hlavní obsah

Kovárna VIVA přivítá zájemce o studium strojírenských oborů i širokou veřejnost

Novinky, Kateřina Martykánová

Ve dnech 25. a 26. října se otevřou brány zlínské společnosti Kovárna VIVA všem žákům, jejich rodičům a dalším fanouškům strojírenských oborů. Na sobotu kovárna připravila i speciální program pro veřejnost, jehož součástí je I. ročník běhu baťovským areálem, kterého se mohou účastnit děti i dospělí.

Foto: Kovárna Viva
Článek

Kovárna VIVA se společně s dalšími průmyslovými firmami na Zlínsku stala součástí projektu Dny řemesel Krajské hospodářské komory Zlínského kraje, jejichž cílem je přilákat mladé lidi k řemeslným oborům, v případě zlínských firem v bývalém Baťově areálu ke strojírenství.

Veřejné části Dnů řemesel bude ve čtvrtek předcházet diskuse zaměřená na téma propojení odborného školství a praxe určená pro zástupce firem a zřizovatele a zástupce škol.

Se zkušenostmi se podělí zástupci předních velkých firem zlínského kraje Libor Láznička (Continental Barum s. r. o.), Jiří Rosenfeld (Slovácké strojírny a. s.), Čestmír Vančura (Kovárna VIVA, a. s) a také viceprezident Hospodářské komory ČR Zděněk Somr. Součástí programu bude i představení systému vzdělávání Kovárny VIVA a. s. a jeho dopad na rozvoj zaměstnanců a prosperitu firmy.

Během pátečního Dne řemesel mohou žáci 8. a 9. tříd absolvovat komentované prohlídky jednotlivých firem a zúčastnit se prezentace studijních oborů středních škol.

„U nás se žáci například dovědí, jak vypadá moderní kovárenství v praxi, co obnáší práce konstruktérů, programátorů nebo operátorů výrobních linek v Kovárně VIVA, nebo kde všude najdou uplatnění naše výkovky,“ uvedl Zbyněk Rozsypal předseda představenstva Kovárny VIVA a. s.

„Navštívit nás v těchto dnech ale samozřejmě mohou třeba rodiče žáků základních a středních škol, fanoušci strojírenství nebo i všichni uchazeči o práci, kteří by v Kovárně VIVA rádi uplatnili své schopnosti a našli zde zajímavé zaměstnání,“ dodal.

Pro ně je tak určený právě sobotní program, kdy od 9 do 1 hodin bude mít veřejnost možnost nahlédnout například přímo do výrobního provozu v nové budově č. 72 s moderními automatizovanými linkami, prohlédnout si výstavu z historie i současnosti tohoto řemesla, nebo na praktických ukázkách odhalit rozdíly mezi strojním a ručním kováním.

Sobotní dopoledne však bude v Kovárně VIVA patřit také sportovcům. Při prvním ročníku běhu bývalým baťovským areálem budou mít příležitost poměřit své síly běžci v různých věkových i výkonnostních kategoriích včetně nejmenších dětí. V 10.45 potom odstartuje hlavní závod na pět kilometrů „K5“ neboli „Kovářská pětka“. Na startu se vedle nadšených amatérských běžců postaví i čestný host, mistr Evropy 2013 v cross triatlonu, Jan Čelůstka. (Podrobné informace o programu a registrace na www.viva.cz)

Program Dnů řemesel

24. 10. - 8:30 až 12:30  Propojení odborného školství a výrobní praxe (určeno strojírenským firmám, zřizovatele škol, výchovné poradce a ředitele škol)

25. 10 - 8:00 až 15:00  Den řemesel zaměřený na strojírenské obory (určeno pro žáky 8. a 9. tříd základních škol)

26. 10. - 9:00 až 14:00  Den řemesel zaměřený na strojírenské obory (určeno pro širokou veřejnost)

Podrobné informace o programu na www.khkzlin.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám