Hlavní obsah

Kovárna Viva představí středoškolákům moderní kovářství v praxi

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 13. května je v 53. budově baťovského areálu zpřístupněna výstava Dny strojírenství, která mapuje současnost i historii strojírenství ve Zlíně. Kovárna VIVA, a. s., stejně jako dalších 12 strojírenských firem z regionu, díky ní usiluje o přilákání žáků středních škol ke strojírenským oborům.

Foto: Kovárna VIVA, a.s.
Článek

„Naším záměrem je ukázat studentům, že strojírenské firmy mohou nabídnout celou řadu atraktivních pozic a velmi zajímavé práce. A to i přesto, že se v našem případě jedná o tradiční „černé“ řemeslo,“ uvedl Zbyněk Rozsypal předseda představenstva Kovárny VIVA a. s. "Klasické povolání kováře dnes nahrazují stroje a počítače, které ovšem pořád musí lidé umět odborně obsluhovat,“ dodal.  

V Kovárně VIVA se tak středoškoláci mohou seznámit s kouzlem profesí, jako jsou konstruktér, programátor nebo operátor výrobních linek. Kromě teoretického výkladu, budou mít studenti možnost nahlédnout během komentovaných prohlídek i do výrobních provozů např. do nové budovy č. 72, kterou Kovárna VIVA před nedávnem zachránila před úplným zničením a vybudovala zde moderní automatizované linky.  

"Chceme studentům i ukázat, kde se v praxi naše výrobky uplatňují, aby měli lepší představu o reálném využití výkovků z Vivy. Podařilo se nám např. vyvinout některé unikátní součástky, kde jsem výhradními dodavateli pro Mercedes, BMW a další špičkové firmy,“ upřesnil Zbyněk Rozsypal.  

Zapojení do Dnů strojírenství však není jedinou aktivitou Kovárna VIVA zaměřenou na studenty. Firma dlouhodobě spolupracuje i s nadějemi z oblasti průmyslového inženýrství v rámci Univerzity Tomáše Bati. Její studenti zde zpracovávají své diplomové práce a někteří absolventi nachází i uplatnění po ukončení školy.    

Výstava Dny strojírenství potrvá až do 30. června a je zdarma přístupná nejen studentům, ale i bývalým zaměstnancům a široké veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám