Hlavní obsah

Kováci vyjdou do ulic

Novinky, Lenka Pokorná

Jihočeští kováci vyjdou příští týden do ulic. Tentokrát ovšem nemají v plánu žádný protestní mítink ani demonstraci za práva pracujících, ale pouze chtějí široké veřejnosti připomenout hlavní poslání a činnost odborů ve firmách a podnicích.

Foto: Lenka Pokorná

Demonstrovat se nebude. Informační stánky odborářů nabídnou mimo jiné bezplatnou radu specialisty v oblasti pracovně-právních vztahů.

Článek

Lidé se tak mohou dozvědět podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, které je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů, či získat zdarma radu specialisty v oblasti pracovně-právních vztahů.

Informační stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou k dispozici v pondělí 12. října od 11 do 18 hodin u hypermarketu Tesco mezi výstavištěm a sídlištěm Vltava v Českých Budějovicích. O den později, tedy v úterý 13. října pak ve stejný čas u Teska v Soběslavské ulici v Táboře.

„Velmi užitečné budou služby pracovně-právní poradny. Tato problematika je pro veřejnost stále poměrně složitá a nepřehledná, a to ať už se jedná o zákoník práce, tak o novelizovaný občanský zákoník,“ uvedl Rudolf Tkáč, vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích.

Velký prostor kováci poskytnou také informacím o anonymním členství v OS KOVO. Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je totiž podle statistik největšího tuzemského odborového svazu nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané anonymní členství ve svých řadách.

Od začátku roku této možnosti vstupu do odborů využily na jihu Čech bezmála dvě stovky lidí. Nové odborové organizace tak v současné době vznikají ve čtyřech jihočeských firmách, kde dosud odbory nepůsobily.

„Veřejnost rovněž chceme seznámit s benefitním programem Odbory plus a dalšími výhodami, které vedle ochrany práv, dodržování zákoníku práce, pravidel bezpečnosti práce a vyjednání o mzdových a sociálních podmínkách zaměstnanců, členství v odborech přináší,“ zdůraznil Tkáč.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než 4,5 tisíce členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání zastupuje KOVO všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert ČR, Reinfurt, Klima, Dura, Schneider Electric a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám