Hlavní obsah

Kouzlo festivalu Arabesque bude už po sedmé působit na Mladou Boleslav

Novinky, Eva Shareefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arabesque bude okouzlovat Mladou Boleslav od pátku 18. do neděle 20. března. Letos nabídne nejen 7. ročník soutěže tanečnic a soutěž výtvarnou, ale také semináře tance (například beledy) s hostující tanečnicí a lektorkou Wardou, která přicestuje z Českých Budějovic. Program bude pestrý.

Foto: Eva Shareefa

Warda solo

Článek

Tanečnici Wardu budou moci diváci také vidět tančit na páteční slavnosti Opening gala night v kavárně Felicie Domu kultury. Opening Gala night bude plná rozmanitých vystoupení tanečnic se šavlemi, s křídly, s vějíři, s boa, které patří do škály klasických i fusion orientálních tanců, indických tanců a bollywodua tribal dance. Novinkou jsou na letošní Arabesce tance šamanské, které se řadí k etnostylům.

Jelikož festival dává vyniknout umění - i výtvarnému, budou vybraná výtvarná díla letošní soutěže vystavena na páteční Gala a dále po celý víkend. Letošní téma příběhů Tisíce a jedné noci nabízelo celkem široké téma k realizaci. Pohádková i reálná témata zemí Orientu nabízí i publikace jediného českého nakladatelství Dar Ibn Rushd, které se na literaturu Orientu specializuje. A právě novinky nakladatelství budou na Gala večeru představeny.

Zlatým hřebem bývá taneční soutěž dívek a dam. Kategorie jsou sestaveny tak, aby umožnily odborné porotě ohodnotit výkony dětí, dívek, žen v kategoriích sólo, duet, skupiny folklorní, skupiny klasické, skupiny fusion. A jakousi královskou disciplínou je soutěž sólistek žen de luxe v kategoriích dospělých žen a v kategorii adults royal. U těchto disciplín je již velmi výrazný umělecký projev a prožitek z tance, jenž vás vtáhne do děje.  

Orientální tanec je nejen o technice prvků, o kombinacích, o využití prostoru, ale také a to především, o ztvárnění emocí na jevišti. A jak se to letos dívkám, dámám povede, se můžete přesvědčit v sobotu 19. března od 11 hodin v divadelním sále Domu kultury. Mezi folklorním skupinovým tancem můžete zahlédnout soutěžit nejen ženy, ale i muže.

Součástí soutěžního dne, jenž obsahuje více než 100 startů v daných disciplínách, bude také vystoupení krásné tanečnice a moderátorky dne Tiny, a porotkyně Galeb. Mezi dalšími odbornými porotkyněmi se letos představí lektorky a tanečnice Mgr. Stania Mužíková, Lucie Kárová Šrámková, již zmíněná Warda, Galeb, a nově také Melanie Krchová, jenž se zabývá indickým tancem folklorním, tradičním a také filmovým tancem, kterému se říká bollywood.

Festival Arabesque doplní tržiště, kterému se říká taneční bazar. Na takovém tržišti mohou tanečnice i ne tanečnice nechat oko a omámit své smysly. Je plné cetek, vůní a parfémů, a kostýmů… Krása kostýmů a tréninkových tanečních setů je pro tanečnice omamná stejně, jako orientální vůně a parfémy. Ne jinak je to se šperky, náramky, náušnicemi, korálky a ozdobičkami na vyšívání kostýmů, které si mohou účastnice během pátečního i sobotního tržiště pořídit. Pro tanečnice je také připravena profesionální vizážistka a make-up artistka, malování hennou na paže a na tělo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám