Hlavní obsah

Kouzelná voda a sport v Lázních Libverda podporují mužskou vitalitu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obcích pod Jizerskými horami abnormálně vzrůstal počet obyvatel, zvláště v okolí Libverdského potoka. Strážce pohraniční stezky tajemství znal velmi dobře. Všiml si kohouta, který popíjel vodu z malé studánky. Ta mu dávala sílu, kterou hojně uplatňoval mezi slepicemi.

Foto: Milan Turek

Logo sportovního klání ve třech zemích s centrem v Novém Městě pod Smrkem

Článek

Povídá se, že strážce dal přednost kouzelným účinkům vody, čímž se jeho rodina podstatně rozmnožila. Rázem také zbohatl, protože vodu začal prodávat. Jenže kohoutí kouzelná voda se rozkřikla a salikvarta přišel o zlatonosný pramen. Vesničku lidé nazvali pak lieb-werdu, přeloženo jako sídlo lásky u potoka. Od těch dob Libverda proslula léčivou vodou.

Ale nejezdí sem jen muži proto, aby si zlepšili mužskou vitalitu. Návštěvníci zde mají možnost využití léčebných procedur, které jsou zaměřené na onemocnění pohybového aparátu, srdce a krevního oběhu. Prostředí je vhodné i pro sportovně relaxační pobyty.

Pro sportovce je v nedalekém Novém Městě pod Smrkem centrum bajkerů, pro které byl zde vybudován areál singltreku. Je vybaven službami pro cyklisty a disponuje rozsáhlým systémem lesních jednosměrných stezek. V letním  počasí nabízí u centra příjemné koupání  přírodní koupaliště. Místní slavností sportovců je Běh lázeňským parkem, letos v říjnu to bude už 56. ročník. Soutěže se účastní především mládež, pro kterou se první říjnovou sobotou uzavírá letní sezóna.

Daleko větší sportovní svátek organizují sportovci Frýdlandska pro účastníky ze tří států. Akce 3 dny - 3 pochody – 3 státy je určen pro účastníky z Polska, Německa a České republiky. Třídenní putování na území Čech je letos již 16. ročníkem pod taktovkou Klubu českých turistů z Nového Města pod Smrkem.

Trasu polskými Jizerkami absolvují účastníci v pátek 22. dubna. Na českém území nasměřují turisté pochod do nádherných míst v okolí Hejnic a bájných míst Lázní Libverda s možností rehabilitace. V Německu pak vyvrcholí 24. dubna velkým závodem  běžců v Žitavských horách a masovým pochodem všech kategorií kouzelnou jarní krajinou se startem v Olbersdorfu. 

Podle pověstí byly libverdské léčivé prameny známé již dávno, ale loupeživý rytíř Černý Honza prameny zasypával, aby z nich nikdo jiný než on neměl užitek. V roce 2009 se konalo v lázních velké dřevosochání a pět soch zůstalo na místech vyhlídek a mezi nimi je nad obcí právě socha Černého Honzy. O kousek dál nabízí vládce hor Duch Muhu pohled k nejvyšší hoře Jizerek - Smrku. Poslední vyhlídkou, jež hladí duši, je snad nejatraktivnější postava nazvaná „Pekelská vsázka“.

Nedaleko ní na druhé straně silnice na lesíkem skrytém místě je socha  ducha Jizerských hor Muhu. Za restaurací v sudu, kde cyklisty určitě nadchne singltrek. Návštěva pěti krásných míst v okolí lázní může být onou významnou vizuální terapií – zavedou návštěvníka do dob minulých, představí pohádkové bytosti a nabídnou potěšení z pohledu do romantické krajiny.

Libverdskou vodu využíval vládce Frýdlantska Albrecht z Valdštejna nebo saský král August Silný. Svou inspirující hudební potenci v lázních čerpal Karl Maria von Weber  k tvorbě opery Čarostřelec, plné čertovské moci a lidských intrik. Lázně Libverda jsou rovněž nástupním místem pro Jizerskou lyžařskou magistrálu a v létě pro adrenalinovou cyklistiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám