Hlavní obsah

Kostýmovaná uvádění v kině beru jako bonus filmovému divákovi, míní Dana Dopitová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specialitou vstupu filmů do promítacího sálu v Kině Nadsklepí v Kroměříži je už pár let kostýmované uvádění, které má už nějakou dobu "na triku" pracovnice tohoto oblíbeného kina Dana Dopitová. Byla to ona, která s tím v Kroměříži jako kreativní uvaděčka začala.

Foto: archiv Dana Dopitová

Dana Dopitová v kostýmu v Kině Nadsklepí.

Článek

Kdy a čí to byl nápad začít s uváděním na filmové představení v kostýmech?

Nápad to byl můj vlastní a chtěla jsem tím přiblížit filmové premiéry divákům. S touto myšlenkou jsem si pohrávala již nějakou dobu, ale se samotnou realizací jsem začala asi před čtyřmi lety. Nebylo to zrovna jednoduché. I někteří mí spolupracovníci byli proti, neboť měli pocit, že u vstupu do sálu by měla stát vážená paní, nejlépe v mundůru, a nějaká pohádková bytost není dost důstojná. Naštěstí jsem tenkrát na své straně měla Kristýnu Malíkovou, která byla pověřená vedením kina a která mě podpořila. Čas ukázal, že odpůrci se mýlili - a i současné vedení mě podporuje a chápe věc jako bonus divákům. A o diváky přece jde především.

Kolik kostýmů jste už vymyslela - vyrábíte si je sama?

Nikdy mě nenapadlo to počítat, ale nedávno se mě dotázal kolega a tak jsem "zapnula" svůj osobní kalkulátor a došla jsem k číslu 23 (omlouvám se těm na které jsem zapomněla). S tvorbou kostýmů je to složitější. Převážně si je vyrábím sama za pomoci své rodiny, někdy mi pomůže divadelní spolek půjčením některých částí a když mi třeba chybí nějaká rekvizita, uznám prostě, že děti potřebují novou hračku. Úžasné je také to, že s celkovou atmosférou mi pomáhá i „náš" kino-bufet, který skvěle tematicky doplňuje nabídku jako je třeba zelený popcorn na pohádku Grinch nebo vytvoří nástupiště 9 a 3/4 při Fantastických zvířatech.

Jaké byly reakce návštěvníků?

Reakce návštěvníků byly velice pozitivní. Děti jsou nadšené a rodiče většinou také, někdy možná i víc... Několikrát se mi již stalo, že mě zastavili na ulici s otázkou: Kdy se můžeme těšit na další kostým? Také mě třeba velice potěšila jedna paní, která přišla s taškou plnou látek s tím, že by tímto chtěla přispět na tvorbu kostýmů. A právě tyto situace jsou pro mě známkou toho, že to děláme dobře. Dokonce se ke mě dostala i informace o tom, že někteří diváci začali upřednostňovat naše kino, právě pro ten náš osobitý a kreativní přístup.

Jde jen o uvádění filmů pro dětí?

Převážně ano. Je však pravdou, že třeba nyní chystáme i kostýmové uvádění hororu To -kapitola 2, které bude 5. září. Do konce roku nás ještě čeká Star Wars: Vzestup Skywalkera. S tímto nám ale pomůže nově vzniklé Muzeum filmových legend v Kroměříži, na což se moc těším a vážím si toho.

Kdo vám s uváděním pomáhá? Jsou to i vaše děti, případně přítel?

Ano, uváděním žije prakticky celá rodina.

Kde se s vámi můžete v Kroměříži ještě setkat?

Už začátkem léta jsem moderovala slavnostní otevření výstavy fotografií a v pondělí 2. září budu moderovat druhou akci tohoto druhu. Bude to opět v Domě kultury v Kroměříži a tentokrát půjde o vernisáž obrazů místní malířky Milady Ivánkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám