Hlavní obsah

Kostýmní prohlídky jsou tahákem Milotic, zájemci se musejí dopředu objednat

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý tah zámeckého kastelána Evžena Bočka přitáhl do půvabných Milotic další návštěvníky. Normální prohlídky absolvujete všude, ale v kostýmech? Přijeďte po objednání na zámek, prohlídky skvostné vily jsou pro jednotlivce, ale i pro mateřské a základky. A v šatech šlechty budete úplně jinými lidmi.

Foto: zámek Milotice

Rodinka v kostýmech před zámkem

Článek

Přehlídka majitelů, za dnešní krásu vděčíme Sérenyimu

Jako prvními známými držiteli Milotic byli od roku 1360 páni z Ronova, ves Miloticer je zmiňována už v dřívějších dobách. Později se vlastníky stali páni z Moravan.

Ve druhé polovině 15. století se v jejich držbě střídaly rody pánů z Kravař, Ojnických, v první polovině 16. století pak Zástřizlové, ve druhé polovině 16. století spravovali panství Žerotínové, Václav Haugvic z Biskupic, Bernard Ludvík Tovar z Enzesfeldu a Kristina z Roggendorfu. 

Nynější barokní podoba zámku pochází z první poloviny 18. věku, kdy se zde jako stavebník uplatnil Karel Antonín Sérenyi.

Perla i klenot

Řada našich památkových objektů se nosí přídomkem klenot či perla minimálně regionu. U Milotic u Kyjova obé není nadnesené. „Perla jihovýchodní Moravy“ jí náleží právem, sami se přesvědčíte, jak na vás zapůsobí unikátně zachovaný komplex barokních staveb a zahradní architektury. 

V expozici se seznámíte se životním stylem a zvyklostmi posledních majitelů rodu Seilern-Aspang. Těm byl majetek konfiskován na základě Benešových dekretů. Veřejnosti se zámek otevřel již roku 1948. Od poloviny 60. let 20. století se upravoval interiér; v roce 1974 byla nová instalace hotova a návštěvníky přivítala stylizovaná prohlídková trasa. Klade důraz na barokní epochu ze společenského hlediska pro Milotice nejvýznamnější.

Dobrý hospodář, ale musel se poroučet

Změny přišly v roce 2005, uvedly zámek do podoby, jakou měl z obývání posledními majiteli rodem Seilern-Aspang. Seilernové neoplývali velkými majetky, rozsah velkostatku byl snížen pozemkovou reformou.

Poslední majitel, JUDr. Ladislav Seilern (1886–1976), byl opravdový hospodář v nejlepším slova smyslu, prosazoval úplnou soběstačnost hospodářství. Nakupovaly se pouze ty věci, které nebylo možné vyrobit vlastními silami. Rodina nedávala svůj původ na odiv, ale přijímala z něho vyplývající závazky.

Aristokratka táhne

Kastelán Evžen Boček je autorem veleúspěšných knih Poslední aristokratka, Aristokratka na koni a Aristokratka ve varu: Poslední aristokratka slaví úspěch i na divadelních prknech. O kastelánské práci napsal knihu Deník kastelána.

Pro motoristy: Kvůli silničním uzavírkám používejte následující příjezdové trasy: Kyjov - Svatobořice - Mistřín - Milotice a Hodonín - Dubňany - Milotice.

Reklama

Výběr článků

Načítám