Hlavní obsah

Koronavirus změnil lidem život, roste počet těch, kteří pomáhají nejen sobě, ale i druhým

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rostoucí příklady pomoci a svépomoci v souvislosti zejména se šitím ochranných roušek zaznamenali v uplynulém týdnu také autoři rubriky Vaše zprávy z regionů. Některé z počinů si připomeňme v následujícím souhrnu.

Foto: Redakce Novinky

Výroba roušek na Obecním úřadu v Sedloňově.

Článek

Karanténa změnila život mnoha lidem. Mezi nimi je i Mgr. Lucie Švehlová, ředitelka Oblastní charity Klatovy, která vede osmdesátičlenný tým charitních pracovníků, padesát z nich se pak stará o zhruba 360 starých lidí na Klatovsku.

„Dvě naše pracovnice momentálně nedělají nic jiného, než že šijí roušky. Naše nízkoprahové kluby jsou zavřené, takže i ti, kteří tam pracují, šijí roušky nebo pomáhají v jiných službách. Dostali jsme darem látky, příbuzní našich pracovníků také šijí,” informovala Lucie Švehlová. „Dobrovolníci mohou roušky přinést do Václavské ulice 12, máme jich stále nedostatek, protože je rozdáváme našim klientům, které navštěvuje pečovatelská služba nebo sestřičky z domácí péče,” dodala ředitelka klatovské Oblastní charity.

Desítky a desítky ručně ušitých roušek v těchto dnech putují k záchranářům, zdravotníkům, prodavačkám, pečovatelkám a pracovníkům v sociálních službách. Je to díky švadlenkám a dalším dobrovolníkům, kteří se připojili k velké šicí skupině na Sokolovsku.

„K dnešnímu dni se podařilo v rámci skupiny zhotovit přibližně tisíc ústenek, což je skvělé. Některé šičky část produkce přinesou, ale je pochopitelné, že vedle toho zásobují i své rodiny, blízké a další zájemce. Jejich práce si nesmírně cením, protože to dělají ve svém volnu a často šijí i do noci,“ uvedla v neděli koordinátorka šicí skupiny Jaromíra Fajtová a vedoucí Azylového domu v Sokolově. Právě odtud se ústenky dál distribuují.

V Sokolově látkové roušky již putovaly k pracovníkům záchranky, do Chráněného bydlení Sokolov, pro organizaci Dolmen či do vybraných supermarketů. „Nově se k nám přidali dobrovolníci z Hospůdky v horách Kraslice, kteří nyní šijí pro onkologické pacienty, ale až budou mít hotovo, budou pokračovat s námi dál. Také se musím zmínit, že nám pan Jiří Korel ze Sokolova daroval tisíc korun na nákup nití a látek,“ doplnila hlavní koordinátorka.

Jak vypadá improvizovaná, ale dokonale fungující šicí linka, v těchto dnech předvádí kolektiv zaměstnanců Obecního úřadu v Sedloňově v čele se starostkou Hanou Ježkovou. Šestice žen šije jednu roušku za druhou a zásobuje celou obec. S distribucí jim pomáhají kolegové – muži.

Vše začalo v úterý 17. března a od té doby se spolupráce zdokonalila. „Přinesly jsme si všechno z domova – šicí stroje i materiál. Systém výroby jsme postupně vypracovaly,“ vylíčila starostka obce Hana Ježková. „Máme doslova šicí linku, jsme už pěkně sehrané. Dvě šijí, jedna střihá, zbývající připevňují gumy, žehlí, balí.“

Roušky Made in Sedloňov s kapsičkou na vložení kapesníku již obdrželo na dvě stovky místních obyvatel, včetně chalupářů. Padesát kusů přidalo z krajské várky i město Dobruška. V pátek 20. března spatřilo světlo světa dalších 70 kusů. K šicím strojům sedloňovské švadlenky usedly i o víkendu.

Mimořádně zvláštní a nesmírně užitečný strom rouškovník vyrostl v Hulíně na Kroměřížsku. Jeho „plody“ jsou látkové skládané roušky, které šije Leona Trávníčková. „A jak uvádí v textu umístěném na stromě, tyto dnes velmi žádané ochranné pomůcky poskytuje potřebným zdarma. Roušky jsou ze 100procentní bavlny a jsou určeny k opakovanému použití. Vzít si je může každý, kdo je nedokáže vyrobit nebo ušít,“ informoval v pátek Zdeněk Dvořák z hulínské radnice.

Dobrovolníci rodinného centra Srdíčko v Ústí nad Orlicí reagovali i na nařízení zákazu vycházení na veřejnost bez zakrytí úst a nosu, platící od půlnoci 19. března. Šest rodin zasedlo doma za šicí stroj a již v úterý bylo hotovo na 100 roušek určených především na rozdání nemocným a starým občanům.

Nejde ovšem jen o výrobu roušek, ale kupř. i o pomoc osamělým seniorům i lidem, kteří se ocitli v karanténě. Jeden z příkladů vstřícnosti zaznamenali autoři VZ v Bohumíně, kde radnice potřebným nabízí možnost nákupu. Zajišťovat ji budou pečovatelky z bohumínského centra sociálních služeb. S nabídkou pomoci seniorům i osamělým lidem v karanténě přicházejí i dobrovolníci z řad veřejnosti.

„Pro seniory, kteří nemají nikoho blízkého, kdo by jim teď v době karantény nakoupil jídlo či základní drogerii, jsme zřídili speciální telefonní linku. Naše městské centrum sociálních služeb je připraveno jim okamžitě pomoci,“ uvedla šéfka organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Senioři i Bohumíňáci, kteří se ocitnou kvůli koronaviru v případné karanténě a nebudou mít nikoho blízkého, kdo by jim nakoupil, mohou v pracovní dny od 7 do 15 hodin volat linku 734 788 658. Mimo tuto dobu (tzn. o víkendech a v pracovní dny od 15 do 7 hodin) lze pak kvůli nákupu kontaktovat městskou policii na číslech 596 092 156 nebo 731 130 666. Ta se pak spojí s pečovatelkami z centra sociálních služeb, které budou nákup zajišťovat.

Autorsky přispěli: Hana Jakubčíková Sádlíková, Milan Hloušek, Dana Ehlová, Vlastimil Langer, Stanislava Dvořáková a Lucie Balcarová

Reklama

Výběr článků

Načítám