Hlavní obsah

Konopiště zve na prohlídky zámeckých interierů i růžové zahrady

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek arcivévody Františka Ferdinanda d´Este zve o víkend na prohlídku původních interiérů doplněnou o komentovanou prohlídkou růžové zahrady. Prohlídky zámku Konopiště potrvají až do listopadu.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Původní majitelé Konopiště - páni z Benešova - podle dochovaných pramenů zbudovali na konci 13. století gotický hrad chráněný z jedné strany bažinami podle vzoru francouzských kastelů.

Konopiště bylo výjimečné již od počátku, kdy většina českých hradů pro svoji obranu byla vybavena jednou až dvěma věžemi, Konopiště mělo postaveno hned sedm věží, které stavbě dodávaly majestátní vzhled.

Mezi významnými majiteli, kteří vlastnili hrad, byli ve 14. století Šternberkové či v 17. století Hodějovští z Hodějova. Tehdy došlo k jeho renesanční přestavbě. Tuto přestavbu dokončil v 18. století rod Vrtbů, který zámek Konopiště koupil. Dali vystavět novou budovu s honosnými komnatami, pět ze sedmi gotických věží snížili a založili zámeckou zahradu. Na reprezentační výzdobu svého sídla angažovali přední umělce své doby - architekta Františka Maxmiliána Kaňku a sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Po rodu Vrtbů vlastnili Konopiště také Lobkovicové, než se dostal do rukou svému nejslavnějšímu vlastníkovi - habsburskému arcivévodovi Ferdinandu d´Este, synovci císaře Františka Josefa I. a následníkovi trůnu (roku 1887).

Arcivévoda dal zámek přestavit od Josefa Mockera do novogotického stylu tak, aby se přiblížil své původní podobě, nechal zrušit hospodářské a průmyslové podzámčí. Zámek zmodernizoval tak, že zavedl vodovod a elektřinu, nechal nainstalovat hydraulický výtah a v jeho okolí založil velký anglický park o výměře více než 225 hektarů spolu s růžovou zahradou. Za arcivévodova působení vznikla jedinečná střelnice, svatojiřské muzeum a mimořádná sbírka loveckých trofejí.

Interiéry zámku jsou zařízeny tak, jak bývaly za posledního významného majitele – arcivévody Ferdinanda d´Este. Návštěvníkům je k prohlídce nabízen výběr ze tří základních prohlídek. K dispozici jsou prohlídky jižního křídla, severního křídla, soukromých pokojů a doplňkových expozicí: střelnice, muzea sv. Jiří, skleníků a výstavy pohádkových bytostí.

Prohlídky zámku se konají v září od 10 do 16 hodin, v říjnu a v listopadu o víkendech od 10 do 15 hodin. O víkendu 14. a 15. září se uskuteční také komentovaná prohlídka růžové zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám