Hlavní obsah

Konečně víme, jak vypadal Jošt Lucemburský

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna představilo v úterý 28. června na Špilberku nově rekonstruovanou podobu moravského markraběte a krále svaté říše římské Jošta Lucemburského.

Foto: Jiří Smutný

Odhalení provedli Petra Urbanová a Petr Vachůt

Článek

„Virtuální model vznikl díky laserovému scanování a nejmodernější počítačové modelaci podle antropologických dat,“ uvedl Michael Kalábek z MmB. Výsledkem je tak nejpřesnější podoba, jakou bylo možné pomocí současných nejmodernějších metod dosáhnout.

V úvodu byly zrevidovány výsledky výzkumu Joštových ostatků z let 1998 - 2000, kdy byla otevřena jeho hrobka v kostele sv. Tomáše. Výsledky revidovali Petr Vachůt z oddělení archeologie MmB a Zdeněk Tvrdý z antropologického pracoviště Moravského zemského muzea.

Následně pracovali Petra Urbanová, Mikoláš Jurda a Ivana Šplíchalová z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na 3D scanování lebky. Po kraniofaciální analýze (studium hlavy a obličeje) vytvořili virtuální 3D podobu Joštova obličeje.

Helena Lukášová z katedry počítačové grafiky a designu na Fakultě informatiky MU v počítači vytvořila textury obličeje a oblečení, když vycházela z poznatků Ctibora Ostrého z oddělení historie MmB o tom, jak mohl mít upravené vlasy a vousy a jak mohlo vypadat jeho oblečení. Na závěr provedl Aleš Juránek z firmy MCAE Systems s. r. o. 3D tisk digitálního modelu.

Odborníci se poprvé pokusili rekonstruovat Joštovu tvář již v roce 2000. Tehdejší model vznikl podle tzv. Gerasimovovy metody, při níž se na odlitek lebky nanáší měkké tkáně klasickou sochařskou technikou. Tento model proto nebyl zcela přesný.

Letos odborníci lebku naskenovali laserem a vytvořili její přesnou virtuální kopii. Na ni pak podle statistických antropologických dat a dalších údajů a poznatků vytvořili bod po bodu nejen měkké tkáně a kůži, ale i vousy, vlasy a oblečení. Jošt se tak stal první naší historickou osobností, která má virtuální model své podoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám