Hlavní obsah

Konec prázdnin v Karviné oslaví na Hornických slavnostech

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roční pauze se do karvinského parku Boženy Němcové vrací tradice Hornických slavností, které pořádá černouhelná společnost OKD. Loňský ročník musel být kvůli špatné ekonomické situaci ve firmě zrušen. Letos se tak v sobotu 30. srpna budou moci lidé opět bavit pestrým programem.

Foto: OKD, a.s.
Článek

„Uvědomujeme si význam hornických tradic pro region. Proto jsme rádi, že se můžeme i v tomto náročném období, kterým černouhelný průmysl na celém světě především v důsledku nízkých cen uhlí prochází, k jedné z nich po roční pauze opět vrátit,” uvedl výkonný ředitel OKD Dale Ekmark.

Oslavy začnou pietním aktem na Univerzitním náměstí, kde v pravé poledne u sochy horníka položí zástupci města a společnosti OKD věnce. Následovat bude průvod krojovaných horníků a hornické kapely ke kostelu Povýšení sv. Kříže, kde od 13 hodin proběhne mše za horníky, kteří již nejsou mezi námi.

Poté je již veškerý program připraven v parku Boženy Němcové, kde od 14 hodin vystoupí Symfonický dechový orchestr Májovák a další kapely jako Trochumoc, písničkář Pavel Dobeš, Downbelow, zpěvačka Anna K., kapela Panter, Kern a Judas Priest Revial.

Program je připraven i v areálu Lodiček. Zde si na své přijdou zejména děti. Jsou pro ně připraveny kolotoče, jízda na ponících, skákací hrad, klauni z Balónkova, malování na obličej a mnoho dalšího.

Chybět nebude ani tradiční expozice báňských záchranářů z Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě-Radvanicích, nebo naopak velice netradiční recesistická soutěž Rubej škopek ve fáračkách. Se svým stánkem se jako tradičně akce zúčastní Spolek svatá Barbora, jehož prostřednictvím OKD a další partneři podporují rodiny hornických sirotků.

Reklama

Výběr článků

Načítám