Hlavní obsah

Koncerty na záchranu varhan v Husově sboru v Dobrušce začínají, organizátoři si přejí "plný dům"

Novinky, Dana Ehlová

Zda se právě v roce, kdy uplyne 600 let od upálení Mistra Jana Husa, rozezní v Husově sboru v Dobrušce po dlouhé době vzácné varhany, je zatím stále otázka. Že se tento okamžik blíží a vše je na dobré cestě, věří organizátoři záchrany královského nástroje stejně jako farářka CČSH Erika Oubrechtová.

Foto: Honza Ježdík

Vzácné varhany v Husově sboru v Dobrušce čekají na pomoc.

Článek

První benefiční akce cyklu Koncerty pro varhany na záchranu zdevastovaného královského nástroje se v Husově sboru v Dobrušce uskuteční již 22. března. Vzhledem k tomu, že výtěžek ze vstupného poputuje na sbírkové konto, pořadatelé věří, že veřejnost projekt podpoří hojnou účastí.

Na úvodním koncertě vystoupí špičkoví umělci - uznávaný varhaník, cembalista, hráč na klavichord a kladívkový klavír Jaroslav Tůma spolu hercem Josefem Somrem, nositelem Českého lva 2011 za mimořádný přínos pro českou kinematografii a Ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. V programu zahraje také Dobrušské žesťové sdružení.  

O tom, co posluchače v Husově sboru v Dobrušce v neděli 22. března čeká, promluvil jeden z hlavních protagonistů Jaroslav Tůma: „Skladba Sedm slov Vykupitelových na kříži je známé dílo Josefa Haydna. Většinou si ale každý vybaví stejnojmenné Haydnovo oratorium pro velký sbor, sóla a orchestr. Původně však Haydn napsal tento cyklus jakožto skladbu pro malý orchestr, beze zpěvu.” 

Dále řekl, že si ji u něj objednal biskup ze španělského Cádizu, kde byla i premiéra a pokračoval: „Každá věta, nebo chcete-li sonáta, zhudebňovala jeden krátký text - slova, která měl Ježíš Kristus pronést na Kříži. Texty jsou citovány v evangeliích a v katedrále v Cádizu bylo každé hudební číslo prokládáno kázáním na dané téma. Z toho záhy vznikla tradice, dílo nesmírně zpopulárnělo, Haydn proto upravil, nebo nechal upravit skladbu též do verze pro smyčcové kvarteto a také pro klávesový nástroj.” 

V Dobrušce si hudební příznivci vyslechnou jednu z variant, kterou je provedení na kladívkovém klavíru, což je historická forma moderního klavíru. Dnes nejznámější je ale verze oratorní, která vznikla teprve o deset let později.  

Dále Jaroslav Tůma přiblížil část programu v „režii“ herce Josefa Somra: „Současné - mnohdy nikoli nábožensky praktikující publikum nebývá zvědavé na promluvy typu kostelních kázání. Na druhé straně dovede ocenit texty umělecky vycizelované a poetické. Zahrada mariánská Julia Zeyera je prototypem obsahově i jazykově nádherného textu, který autor sepsal na základě evangelií i knih apokryfních, tedy těch, které nejsou součástí věrouky, přičemž příběhu v takto podané formě nejen rozumí každý, ale každého také hluboce osloví a lidsky dojme.” 

Umělecký přednes v podání herecké legendy Josefa Somra, o němž Tůma tvrdí, že málokdy potkáte tak skromného a umělecky i lidsky poctivého člověka, bude jistě dalším a nezapomenutelným zážitkem.

„Je mi velkou ctí, že mu v okamžicích společného vystoupení mohu být tak nablízku. Hudba a slovo se skvěle doplňují. Nasloucháme si navzájem a je to inspirující,” prohlásil o spolupráci Jaroslav Tůma.  

Podpora záchrany varhan přichází také ve formě adopce jednotlivých píšťal. Je potěšitelné, že počet zachránců se rozrůstá téměř každý den - aktuální seznam dárců bude zveřejněn v Husově sboru právě při prvním koncertu pro varhany.  

Reklama

Výběr článků

Načítám