Hlavní obsah

Koncerty, folklór, pohádky, jarmark aneb Památky se otevřou i v Uherském Brodě

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tradičně se v Uherském Brodě bude konat bohatý dvoudenní víkendový program v rámci Dnů evropského dědictví, známý u nás spíš jako Den otevřených dveří památek. Datum 20. a 21. září si proto rezervujte v kalendáři.

Foto: Elen Sladká

Ohlédnutí za loňským ročníkem Dnů evropského dědictví v Uherském Brodě

Článek

Sobota 20. září bude patřit především dětem a mládeži. V parku pod muzeem pro ně bude připraven Škautfský den. Zážitkově herní odpoledne je provede historií města, a to především dobou, kdy zde vládli Kounicové. Program vyvrcholí bitvou papírovými koulemi. 

Neděle 21. září nabídne pestrou mozaiku programů na různých místech ve městě. V Dominikánském klášteře se koná koncert PS Dvořák, na něj bude navazovat vystoupení Orchestru Stanislava Sládka v zahradě Panského domu.

Na Masarykově náměstí zazní slavnostní fanfáry. Děti mohou zamířit do knihovny, kde jsou pro ně připraveny pohádky. Podivuhodné věci se budou dít i na radnici, která se promění v pohádkově pekelné království. Úřadovat tady budou čerti, princezny, rytíři a jiné pohádkové bytosti.

Pokud máte rádi spíš jiný druh zábavy, pak si nenechejte ujít komponovaný pořad Uherskobrodsko v písni a tanci, který se bude konat na zahradě Panského domu. Program zahájí domácí dětský folklorní soubor Olšavěnka, hostem bude srbský soubor Sloboda.

Otevřena bude řada památek po celém městě. Navštívit můžete radnici, Panský dům, Galerii DK, expozici Václava hraběte z Kounic, Knihovnu Františka Kožíka, obřadní síň, Muzeum J. A. Komenského, barokní sály na faře, Chrám Mistra Jana Husa, Dominikánský kostel, židovský hřbitov, Kapli andělů strážných, Hvězdárnu DK, Dům dětí a mládeže, pivovar, Městské informační centrum, ZUŠ a výstavu betlémů manželů Mahdalových.

Samostatné programy si připravila Základní umělecká škola, Muzeum J. A. Komenského, Knihovna Františka Kožíka, Dům dětí a mládeže, Hvězdárna DK a další instituce. ZUŠ nabízí vystoupení žáků hudebního, výtvarného i literárně dramatického oboru.

V muzeu si návštěvníci mohou zdarma prohlédnout expozice JAK lidstvu a Starožitnosti Uherskobrodska. Ke zhlédnutí bude také aktuální krátkodobá výstava Velká válka v muzejních sbírkách a výstava zahraničních slabikářů Slabikáře světa.

Mimo výstavy muzeum nabízí dva tematické okruhy filmových projekcí. Prvním jsou Ozvěny Musaionfilmu 2014. Druhý okruh filmů doplňuje výstavu k výroční 1. světové války. Atrium muzea pak hostí Šermířský klub Uherský Brod, který se představí vlastním vystoupením, předvede ukázky šermu, historických tanců dětské hry a chybět nebude ani historická střelnice.

Knihovna Františka Kožíka láká na výstavu modelů vláčků v zrcadlovém sále, pohádky pro děti, výstavu fotografií Všední i nevšední krása, pohádkové čtení a výtvarnou dílnu a další aktivity. 

Dům dětí a mládeže se letos zapojil projektem Zlaté české ručičky. Hvězdárna DK nabízí ukázky leteckých modelářů z Prakšic a Pašovic. V plánu jsou také starty vodních raket.

Novinkou letošního ročníku jsou prohlídky pivovaru. Naopak tradičně se konají komentované prohlídky kostelů ve městě. Závěrečnou symbolickou tečkou za programem letošních Dnů evropského dědictví bude koncert sdružení Collegium Classic v Chrámu Mistra Jana Husa, který začne v 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám