Hlavní obsah

Koncert Štěpánských koledníků odstartuje záchranu varhan v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Vánoční koncert Štěpánských koledníků, který se uskuteční v neděli 27. prosince v kostele sv. Prokopa v Přepychách na Rychnovsku, nebude jen oslavou probíhajících svátků, ale stane se zároveň první oficiální akcí na podporu opravy varhan umístěných na kůru tohoto kostela.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Koncert Štěpánských koledníků odstartuje záchranu varhan v Přepychách

Článek

Parta muzikantů a zpěváků z Prušánek, Dolních Bojanovic, Velkých Bílovic a Mutěnic, jejíž název je odvozen od tradice muzicírovat a zpívat na svatého Štěpána o Vánocích, přijede do obce pod Orlickými horami potěšit nejen vánočními písněmi, ale jistě zazní i pravé moravské.

Návštěvníci koncertu se tedy mohou těšit na mimořádný kulturní zážitek, vedle toho však svým vstupným přispějí na opravu varhan v kostele sv. Prokopa, kterou iniciovalo vedení obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou. Přepychy jsou také prvním dárcem, jehož příspěvek ve výši 60 tisíc korun putoval na sbírkové konto zřízené Římskokatolickou farností Přepychy.

Už na první pohled je patrné, že se tato obec mění doslova za pochodu. Jedním z důkazů mohou být úpravy a zvelebení poutního místa Dřízna, které proběhlo v první polovině letošního roku. Nyní přichází na řadu záchrana další vzácné památky - varhan v kostele sv. Prokopa, postavených roku 1872 dílnou Amanda Hanische (1812-1894) z Rychnova nad Kněžnou.

Impuls k záchraně dali organizátoři generální opravy královského nástroje v Husově sboru v Dobrušce, realizované během roku 2015, na níž se podařilo shromáždit více než 600 tisíc korun. Vzácné secesní varhany se tam po mnoha desítkách let poprvé veřejně rozezněly na koncertu pro všechny dárce v sobotu 7. listopadu, a tak v Přepychách panuje přesvědčení, že právě oni budou druhou obcí v regionu, kde se podaří díky sbírce zachránit historicky cenný nástroj. 

Přípravy jsou v plném proudu. Po zpracování posudku a zajištění konkrétní nabídky zkušeného odborníka, byly práce na záchraně nástroje svěřeny varhanáři s vynikajícími referencemi Ivanu Bokovi z Krnova. Náklady prvních dvou etap pro roky 2015 a 2016 se pohybují ve výši 750 tisíc korun. 

Akce od začátku probíhá v těsné spolupráci se spolkem PROVARHANY, který disponuje zkušenostmi a odbornými znalostmi v této oblasti, se stavem nástroje se osobně seznámil i hlavní organolog Národního památkového ústavu PhDr. Petr Koukal, který iniciativu i opravu jednoznačně doporučuje.   

Záchrana královského nástroje v Přepychách rychle nabírá na konkrétní podobě. Během prvního benefičního koncertu, jímž se stane vystoupení Štěpánských koledníků, bude oslovena veřejnost a nabídnuta adopce varhanních píšťal. Tato forma finančních darů se totiž velmi osvědčila v případě varhan v Dobrušce.

Symbolická hodnota píšťal - 300, 500, 700, 1000, 3000 a 5000 Kč – se odvíjí od jejich délky a každý zachránce získá na důkaz adopce grafický děkovný list s uvedením jména, typu píšťaly a výše daru. V případě souhlasu bude po dokončení opravy jeho jméno zveřejněno na seznamu dárců v prostorách kostela sv. Prokopa.           

Také na příští rok jsou připravovány benefiční koncerty, jeden již má konkrétní termín – proběhne v rámci Noci kostelů dne 10. června.

Dvoumanuálový nástroj na kůru kostela sv. Prokopa má tedy velkou naději na svoji záchranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám