Hlavní obsah

Koncert Smetanova tria s premiérou skladby Lukáše Hurníka, jeden z vrcholů festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký sál zámku v Novém Městě nad Metují se po roce stane svědkem další světové premiéry soudobé skladby. Opět vznikla na objednávku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a tentokrát je jejím autorem český hudební skladatel, publicista, moderátor a rozhlasový manažer Lukáš Hurník.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Smetanovo trio ve složení Jan Vodička (housle), Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír) přijíždí na MHF F. L. Věka poprvé.

Článek

Jedná se o klavírní trio "Cosi fun tutte", jehož premiérové nastudování bylo svěřeno jednomu z našich nejprestižnějších souborů současnosti - Smetanovu triu.

Autor skladby Lukáš Hurník bude premiéře, která se uskuteční v rámci předposledního koncertu jubilejního ročníku MHF F. L. Věka v sobotu 24. října od 19 hodin, osobně přítomen a provede ho slovy.

Mezinárodně velmi ceněné Smetanovo trio ve složení Jan Vodička (housle), Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír) přijíždí na Věkův hudební festival téměř vzápětí po návratu z Brazílie, kde sklízelo obdiv během koncertů.

Všichni tři členové souboru, jenž oslavil v roce 2009 deset let novodobé existence, se řadí mezi významné české sólisty a dokazují tak, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů.

Smetanovo trio pravidelně hostuje na významných pódií doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, Concentus moraviae), po celé Evropě, ale také v Japonsku, Brazílii, USA nebo Egyptě. Spolupracuje s předními dirigenty, jakými jsou Jiří Bělohlávek, Libor Pešek nebo Stanislav Vavřínek a s domácími i zahraničními orchestry, z nichž jmenujme například Bamberger Symphoniker, Orchestra della Svizzera italiana Lugano, Orchestre National des Pays de la Loire, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, Komorní filharmonie Pardubice nebo Moravská filharmonie Olomouc.

Na šestém koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka 2015 zazní v podání Smetanova tria skladby vesměs českých skladatelů, posluchači se mohou těšit na hudbu Antonína Rejchy, Bohuslava Martinů a Bedřicha Smetany.

Organizátoři festivalu vypravují do Nového Města nad Metují pro majitele abonentek a vstupenek zdarma festivalový autobus s odjezdem v 18 hodin z autobusového nádraží v Dobrušce a zastávkou na Laichterově ulici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám