Hlavní obsah

Koncert s premiérou skladby Jiřího Gemrota obohatí recitace Ondřeje Kepky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 10. září se v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční koncert, jehož vrcholem bude světová premiéra skladby Raduj se a plesej Dvore dávný, komponované při příležitosti 200. výročí nalezení Rukopisu královédvorského.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

10. září se v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční koncert se světovou premiérou skladby Raduj se a plesej Dvore dávný.

Článek

Autorem této skladby psané pro Královédvorský chrámový sbor je hudební skladatel a pedagog na Pražské konzervatoři Jiří Gemrot.

Koncert obohatí recitace herce a režiséra Ondřeje Kepky na téma Rukopisu královédvorského. Záštitu nad koncertem, na němž bude přítomen autor premiérované skladby, převzal starosta města Dvora Králové Jan Jarolím.

Podeváté v řadě se ve Dvoře Králové nad Labem bude konat koncert s premiérou skladby významného soudobého hudebního skladatele. Autorem, který v letošním roce napsal a věnoval kompozici Královédvorskému chrámovému sboru, je profesor Pražské konzervatoře Jiří Gemrot. Text jeho skladby Raduj se a plesej Dvore dávný napsal Václav Hanka k 40. výročí nalezení Rukopisu královédvorského.

Celý koncert bude spjat s tématikou Rukopisu královédvorského. Kromě premiérované skladby zazní díla výhradně českých autorů – F. X. Brixiho, J. V. H. Voříška, v novodobé premiéře pak např. chorál z opery Záboj „Krátká pouť nám je souzena“ Leopolda Zvonaře nebo píseň Žezhulice Antonína Dvořáka na text Rukopisu královédvorského v nově vzniklé sborové úpravě, kterou vytvořil sbormistr Královédvorského chrámového sboru Vít Havlíček. Sbor na varhany doprovodí Drahoslav Gric, absolvent pražské AMU a vítěz mezinárodní varhanní soutěže v Magdeburgu v roce 2008.

V rámci koncertu bude zařazeno několik recitačních vstupů opět s tématikou Rukopisu královédvorského. Interpretem mluveného slova bude herec a režisér Ondřej Kepka.

Jiří Gemrot (*1957) studoval na Pražské konzervatoři hru na klavír u Emy Doležalové a kompozici u královédvorského rodáka Jana Zdeňka Bartoše, poté skladbu u Jiřího Pauera na HAMU, kterou absolvoval v roce 1981. V letech 1982–1986 byl hudebním režisérem Československého rozhlasu, od roku 1986 producentem v hudebním vydavatelství Panton. Jako hudební režisér spolupracoval také s Československou televizí. Od roku 1990 je vedoucím hudebních režisérů Českého rozhlasu. Na Pražské konzervatoři vyučuje skladbu a instrumentaci. Od roku 2016 je také pedagogem pražské AMU.

Koncert začíná v 16 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám