Hlavní obsah

Koncert pro Radima Drejsla, skladatele považovaného za nejnadanějšího z mladé poválečné generace

Novinky, Dana Ehlová

Jméno hudebního skladatele Radima Drejsla se v neděli 15. dubna skloňovalo v synagoze v Dobrušce doslova ve všech pádech. Uskutečnil se tu vzpomínkový koncert u příležitosti 95. výroční narození a 65. výročí úmrtí dobrušského rodáka, který se do rodného města po celý život často a rád vracel.

Foto: Dana Ehlová

Synagoga v Dobrušce během vzpomínkového koncertu na hudebního skladatele Radima Drejsla.

Článek

Radim Drejsl - hudebník a umělec, byl považován za nejnadanějšího skladatele mladé poválečné generace. Jeho život a talent však vyhasly příliš brzy, ve třiceti letech.

Narodil se 29. dubna 1923 v Dobrušce, a tak ve skladatelově rodném městě i regionu dosud žijí lidé, kteří se s ním osobně potkávali, kamarádi z dětství nebo přátelé z pozdějšího uměleckého života.

Právě oni byli mezi těmi, co přijali pozvání pořadatelů z Dobrušské klasiky a koncertu se coby posluchači zúčastnili. Z obyvatel Dobrušky nechyběly například Jitka Kozubová nebo Vlasta Ulrychová. Ještě před prvními tóny ovšem zněl synagogou ze záznamu hlas a vzpomínky Václava Čápa, Drejslova kamaráda a dlouholetého principála místních ochotníků.    

Koncert si nenechal ujít ani Pavel Sisr, synovec umělce a dále hudební skladatel Luboš Sluka, který se rozhodl věnovat dobrušskému muzeu frak se zajímavým příběhem.

„Když měl Radim absolvovat na konzervatoři, jeho rodiče se rozhodli, že mu pro koncert v Rudolfinu pořídí krásný frak. Nechali ho zhotovit u významného krejčího - Drejsl frak použil pouze jednou, na absolventský koncert. Po jeho smrti jsem dál navštěvoval rodiče v Dobrušce a ti, když se v roce 1954 dozvěděli, že i já mám absolventský koncert na konzervatoři, frak mi nabídli. Zkusil jsem ho a perfektně mi padl,” s úsměvem líčil Luboš Sluka a dodal, že tím ovšem pouť fraku neskončila. Do třetice oděv použil klavírista Moravec.        

Poté už byla na řadě hudba. Vystoupili mezzosopranistka Petra Vondrová, absolventka Pražské konzervatoře, která nyní studuje na Akademii múzických umění v Praze, a basista Jan Janda, absolvent Mezinárodní konzervatoře v Praze. Oba pěvce doprovodil klavírista Jaroslav Šaroun, pedagog, dobrušský rodák a patriot, který v dětství Radima Drejsla zažil a jehož rodiče se s ním přátelili. 

Vedle Pijáckých písní od samotného Drejsla si posluchači vychutnali skladby Johannese Brahmse (Čtyři dueta op. 28), Benjamina Brittena (Kouzlo ukolébavek), Modesta Petroviče Musorgského (Písně a tance smrti), Ottorina Respighiho (Mlhy) a Večerní písně Bedřicha Smetany. Provedení nadchlo všechny přítomné. Třiadevadesátiletá Vlasta Ulrychová později pronesla: „Už dlouho jsem neslyšela tak krásné hlasy. Navíc klavírní doprovod Jaroslava Šarouna byl úžasný.“

Koncert ve velice působivém prostředí synagogy v Dobrušce se stal po pěti letech další důstojnou připomínkou umělce - hudebního skladatele Radima Drejsla, jehož životní dráha se uzavřela v pouhých třiceti letech – 20. dubna 1953.   

Reklama

Výběr článků

Načítám