Hlavní obsah

Koncert pro charitu bude hostit klášter v Milevsku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle 29. března je významným dnem, oznamujícím začátek velikonočních svátků a je i přímým začátkem Svatého týdne. Právě tento den proběhne v bazilice kláštera v Milevsku dobročinný koncert.

Foto: archiv

Musica Podberdensis

Článek

Farní charita Milevsko ve spolupráci s Římskokatolickou farností Milevsko a klášterem premonstrátů pořádá koncert pro podporu charity, na kterém vystoupí sdružení Musica Podberdensis a ženský sbor Krásky z Příbrami, o varhanní doprovod se postará Pavel Šmolík.

Komorní vokálně instrumentální soubor Musica Podberdensis, jak název napovídá, je svázána s krajem pod Brdy, a jeho jádro tvoří pokrevně spjatí muzikanti kol rodiny Kopeckých, ke kterým se podle příležitostí přidružují další spříznění hudebníci.

Plzeňský rodák, varhaník Pavel Šmolík je absolventem českobudějovické konzervatoře a Akademii Múzických Umění v Praze, pedagogicky působí na konzervatoři v Českých Budějovicích a významná byla i jeho funkce varhaníka a ředitele kůru na Svaté Hoře u Příbrami v letech 2001 - 2013. Od roku 2013 pracuje jako regenschori a dómský varhaník v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje.

Program koncertu 29. 3. 2015: Petr Koronthály: Křížová cesta - části pro smyčcový kvartet uvedené rozjímavým slovem, Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater. Místo konání: Klášter Milevsko - bazilika Navštívení Panny Marie, začátek v 15 hodin.

Pár zajímavostí vztahujících se ke Květné neděli:

Na připomenutí příjezdu Ježíšova do Jeruzaléma, kdy byl vítán palmovými listy, se u nás ujal zvyk svěcení kočiček a zdobení kostelů květy. 

Ke Květné neděli se váží rozličné tradice a rady: Nemá se nic péci, neboť by se zapekl květ na stromech a bylinách a nebylo by žádného ovoce * Kdo spolkne 1-3 posvěcené kočičky, nebude je bolet po celý rok v krku * Kdo si posvěcenými kočičkami přetře oči se slovy „kočičky, kočičky, aby nebolely vočičky“, nebudou jej oči bolet po celý dlouhý čas.

Některé dávné lidové zvyky na Květnou neděli: Svěcené kočičky se zastrkávaly za kříž nebo svatý obrázek ve světnici, jinde se dávaly do sklepa * Oblékaly se nové šaty a jiné se vyvěšovaly, aby v nich člověk kvetl * Vymetalo se obydlí zelenými ratolestmi, aby veškerá neřest zahynula.

Jak dnes každý ví, kočičky, aneb pučící pupeny vrby jívy, jsou zjara důležité pro včely, a tak mnohem více pro připomenutí časů, kdy i lidé mysleli více jeden na druhého, může být právě návštěva charitativní akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám