Hlavní obsah

Koncert dvou tenorů pomáhal zámku Chudenice na Klatovsku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý czerninský zámek v Chudenicích zažil v sobotu 7. září spolu s naplněným sálem diváků koncert dvou českých tenorů Rostislava Chrousta a Milana Suleje.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Koncert dvou tenorů pomáhal zámku Chudenice

Článek

„Bylo to velmi emotivní a poetické. Byl to jeden z nejkrásnějších koncertů, které jsme u nás na zámku měli,” uvedl pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Během koncertu zazněly jak operní a operetní melodie, tak lidové písně z Pokladu Ferdinanda Sládka. „To byl náš nejznámější sběratel lidových písní a díky němu se nám tyto staré lidové písně dodnes zachovaly. Nasbíral jich za svůj život více než 3500. Některé z nich si diváci s protagonisty koncertu také zazpívali,” dodal Pouza.

Rostislav Chroust a Milan Sulej v Chudenicích koncertovali bez nároku na honorář. Výtěžek ze vstupného se totiž rozhodli věnovat na aktivity zámku. „Dějí se tu spousty nádherných akcí a tak ať peníze z našeho koncertu pomáhají,” sdělil jeden z tenorů Rostislav Chroust, který krajinu kolem Chudenic a tamní památky dobře zná a neustále obdivuje.

„Máme to tady rádi a často sem jezdíme hlavně za odpočinkem a relaxací do Americké zahrady, na Bolfánek a nebo se jen tak procházet,” svěřil se tenorista Milan Sulej z nedaleké Hluboké na Domažlicku, kterého lidé znají i z televizních obrazovek, kde vystoupil jako finálový host X-Factoru a v roce 2010 se stal dokonce superfinalistou česko-slovenské televizní soutěže Talentmania.

„S Chudenicemi mě pojí přátelství s panem kastelánem Ludvíkem Pouzou, kterého znám z doby, kdy pracoval pro Klatovský deník. Zvolili jsme místní zámek ale i proto, že potřebuje velkou rekonstrukci a je ve špatném stavu. Nádhernou stavbu s dlouhou historií jsme se rozhodli podpořit alespoň tím málem, kterým můžeme, a aby vybrané peníze mohly přispět na obnovu či opravu zámku,” řekl Sulej.

Na zámku zazpívali různé písně a árie z oper. „Rostislav si vybral Sládkův Poklad. Co se týká mne, zazněly skladby, se kterými jsem vystupoval i v televizi. Například Granada od Augustina Lary, Caruso či duchovní písně. Kombinujeme skladby ze světové i české operní scény, ale i písňovou literaturu. Chceme, aby si návštěvníci mohli vybrat dle vkusu a chuti. S chudenickým zámkem plánujeme do budoucna další spolupráci,” dodal Milan Sulej.

Reklama

Výběr článků

Načítám