Hlavní obsah

Komorní scéna Aréna uvede po Bleše nejen Vánoční hru, ale i Plešatou zpěvačku

Novinky, Robert Rohál

Navzdory předvánočním firemním večírkům, nákupní horečce či pečení domácího cukroví bylo v pátek 14. prosince během představení Blecha v hledišti Komorní scény Aréna v Ostravě takřka plno. Faktem je, že divadlo hraje denně až do vánočních svátků a nebojí se malé návštěvnosti.

Foto: archiv Komorní scéna Aréna

Inscenace Vánoční hra, jejímž autorem je Tomáš Vůjtek.

Článek

Hra americké autorky Naomi Wallace, která je uváděna v českém překladu Andrey Hoffmannové, v dramaturgické péči Tomáše Vůjtka a režii Petera Gábora, měla i tentokrát úspěch.

Inscenace se odehrává za morové epidemie, která zachvátila Londýn v létě roku 1665 a zavádí nás do jednoho domu tamní elity. Bohatí manželé (Alena Sasínová - Polarczyk, Jan Fišar j. h.), jejichž služebnictvo moru podlehlo, právě ve zdraví přečkali karanténu. Zbývají pouhé tři dny do jejího konce, když se v jejich domě objeví nezvaní hosté - uprchlý námořník (Josef Kaluža) a tajemná mladá dívka (Zuzana Truplová). Úplatná morová stráž (Marek Cisovský) přinutí čtveřici, aby podle zákona v domě zůstala dalších 28 dní v nové karanténě. A dějí se věci - společenské rozdíly postupně berou za své a smutná i krutá tajemství, která si postavy s sebou přinášejí, jsou pozvolna - něžně i brutálně -  odhalována.

Sugestivní inscenace, kterou "oblékla" Katarína Holková (výprava a kostýmy) a která je hereckým koncertem všech pěti protagonistů, patří zcela určitě k tomu nejlepšímu, co Komorní scéna Aréna nabízí. Ještě do vánočních svátků může publikum vidět další inscenace: 17. 12. Vánoční hru, 18. 12. Proces, 19. 12. S nadějí, i bez ní, 20. 12. Plešatou zpěvačku (která měla nedávno premiéru) a 21. 12. Pension pro svobodné pány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám