Hlavní obsah

Komorní koncert ve Vile Tugendhat odstartoval dvojici mimořádných koncertů StringArt 2017

Novinky, Tomáš Honěk
Aktualizováno

Komorní soubory mladých kytaristů uvádí novou hudbu renomovaných českých skladatelů v prostorách Vily Tugendhat v Brně a Werichovy vily v Praze.

Foto: Dita Havránková

Duo Siempre Nuevo

Článek

V pondělí 9. října od 19 hodin proběhl první ze dvou mimořádných koncertů projektu StringArt 2017 v brněnské Vile Tugendhat. Komorní soubory se zastoupením klasické kytary si připravily výjimečný program, který z velké části napsali brněnští skladatelé.

Duo Nana, Duo Siempre Nuevo, Duo Troppau, duo Anna Císařovská a Eliška Balabánová nebo Duo Teres jsou soubory České asociace komorní kytary, která má za jeden z hlavních cílů spolupracovat s českými skladateli. V posledních letech oslovili celou řadu autorů, aby vznikla nová originální hudba.

Na brněnském koncertě ve Vile Tugendhat tedy zazněla hudba Františka Chaloupky, Michala Janošíka, Jarmily Mazourové, Sáry Medkové, Jana Nováka, Antonína Tučapského a Miloše Štědroně, který celý večer velmi poutavě provázel slovem. 

Druhý koncert se uskuteční 23. listopadu od 19 hodin ve Werichově vile na pražské Kampě a bude v režii hudby pražských skladatelů. Zazní hudba jazzového pianisty Martina Brunnera a klasických autorů Juraje Filase, Lukáše Hurníka, Tomáše Illeho, Ondřeje Kukala, Jiřího Lukeše a Václava Paroulka.

Zahrají opět soubory České asociace komorní kytary a přidají se také významní hosté. Budou jimi multižánrový soubor Epoque Quartet nebo sopranistka Lucie Silkenová. Celým večerem bude posluchače provázet Veronika Paroulková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám