Hlavní obsah

Komentované prohlídky skleníků v ZOO Ostrava už nejen v zimním období

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud probíhaly komentované prohlídky skleníků v ostravské zoologické zahradě pouze v zimním období. Od letošního roku se ale do míst, kam běžně nemají návštěvníci přístup, mohou zájemci podívat i během letních měsíců. Prohlídky budou probíhat od května do října každou první sobotu v měsíci.

Foto: ZOO Ostrava

Návštěvníci v sklenících zoo Ostrava.

Článek

"Skleníky jsou v ostravské zoo v provozu třetím rokem a slouží mimo jiné k pěstování rostlin určených pro doplnění expozic zvířat i výsadbě záhonů podél návštěvnických tras. Na ploše téměř 1000 metrů čtverečních mohou zájemci obdivovat tropické i subtropické užitkové rostliny, dále orchideje, palmy a další exotické rostliny," informovala Šárka Kalousková, tisková mluvčí ZOO Ostrava.

"První prohlídky proběhnou v sobotu 4. května. Během dne se budou opakovat celkem třikrát, a to v 11, 13 a v 15 hodin. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne průvodce. Další prohlídky pak proběhnou 1. června, 6. července, 3. srpna, 7. září a 5. října," uvedla mluvčí.

"Upozorňujeme, že návštěva skleníků je možná pouze s průvodcem. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na telefonním čísle 596 241 269," dodala Kalousková.

Výstavba skleníkového komplexu v zázemí zoo byla součástí rozsáhlého projektu Botanizace zoo a přímo tak navazovala na vybudování Botanického parku, který se pro návštěvníky otevřel v roce 2007. Na místě starého skleníku z konce 50. let vyrostly dva moderní pěstební skleníky.

Kromě toho byla vybudována i další zařízení nutná pro zajištění fungování botanických částí zoo, jako je například: stínoviště, pařeniště, kontejnerovna, boxy a přístřešky pro mechanizaci.

Velmi důležitou součástí celého projektu byla i výstavba moderní kotelny využívající obnovitelného zdroje energie - dřevěné oštěpky. Celkové náklady na realizaci tohoto projektu činily 45 miliónů Kč a byly plně hrazeny Statutárním městem Ostrava, zřizovatelem ostravské zoo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám