Hlavní obsah

Komentované prohlídky francouzského parku na zámku v Dobříši obohatí sokolnické ukázky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Letošní letní výstava na zámku Dobříš nese název Zbraně mušketýrů. Tematika se odvíjí od seriálu Tři mušketýři, který se na zámku minulý rok natáčel. Vedle interiérů využili britští filmaři i úchvatné prostory francouzského parku, kde se o prázdninách konají každou neděli komentované prohlídky.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Nedělní vycházky francouzského parku obohatí sokolník Pavel Řehka se svými ptačími miláčky.

Článek

Francouzská zahrada u zámku Dobříš vznikla v polovině osmnáctého století a architektonické plány na její podobu vypracoval francouzský architekt Jules Robert de Cotte. Ten se mimo jiné podílel i na realizaci pařížského sídla Versailles, a není se tak čemu divit, že dobříšská zahrada světový unikát nápadně připomíná.

„Naše malé Versailles, jak francouzské zahradě přezdíváme, si mohou turisté prohlížet od dubna do října. V červenci a srpnu pro ně každou neděli realizujeme také netradiční komentované prohlídky. Park při nich prochází v doprovodu průvodce a podívají se i do jindy nepřístupných míst – do oranžerie, k tunelu se zavlažovacím systémem a do pivovarských sklepů z 18. století,“ informovala Mirka Dvořáková ze zámku Dobříš.

Nedělní návštěvu francouzského parku zpříjemní v létě všem návštěvníkům (nejen účastníkům komentovaných prohlídek) sokolník Pavel Řehka se svými ptačími miláčky. Několikrát do hodiny ukáže spolu s káňaty, puštíkem či poštolkou i veselé „ptačí kusy“ – těšit se můžete na rozličná sokolnická představení. Jiný druh zvěře – dvojici jelenců běloocasých – navštívíte během prohlídky v oboře ve spodní části francouzského parku.

Komentované prohlídky francouzského parku u zámku Dobříš se v červenci a v srpnu konají každou neděli. Začátky prohlídek jsou v 11, 13 a 15 hodin, je nutné dopředu si vstup rezervovat (tel:  318 521 240, email: info@zamekdobris.cz). Jednotné vstupné je 80 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám