Hlavní obsah

Komentovaná prohlídka zavede návštěvníky do hornických kolonií Slezské Ostravy

Novinky, Tomáš Majliš

O víkendu 16. a 17. června, vždy od 15.00 hodin, se uskuteční komentovaná prohlídka slezskoostravských hornických kolonií Hranečník, Salma, Aloisie a Zvěřina. Zájemci se zde budou moci seznámit s jejich stavebním vývojem a také s každodenním životem hornických rodin na přelomu 19. a 20. století.

Foto: Tomáš Majliš

Hornická kolonie Zvěřina

Článek

Nález černého uhlí a jeho pozdější průmyslové využití znamenalo velký zásah do vývoje celého Ostravska. Uhelný průmysl se zde stal jedním z motorů prudkého ekonomického rozvoje oblasti.

Až do 70. let 19. století dovedlo potřeby závodů pokrývat obyvatelstvo z Ostravska a jeho nejbližšího okolí. Od této doby ale bylo nutno ve větší míře získávat nové pracující ze vzdálenějších oblastí, včetně jiných zemí Rakousko-Uherské monarchie. Pokud ještě v roce 1880 měla ostravská aglomerace přibližně 41 000 obyvatel, za třicet let v roce 1910 to již bylo 161 000. 

Prudký nárůst obyvatelstva s sebou přinesl změnu sociální struktury obyvatelstva a také snahu jednotlivých podniků o stabilizaci pracovních sil. Jedním z řešení této stabilizace se stala výstavba dělnických kolonií, které od druhé poloviny 19. století vznikaly na Ostravsku v blízkosti dolů, hutí, chemických nebo dopravních závodů.

V průběhu let na Ostravsku vzniklo takové množství kolonií, že nakonec žádná jiná oblast Českých zemí neměla takové zastoupení obyvatelstva žijícího v dělnických koloniích jako právě Ostravsko.

Během prohlídky se zájemci budou moci seznámit se historií a stavebním vývojem kolonií Hranečník, Salma, Aloisie a Zvěřina. Největší část prohlídky ale bude zaměřena na přiblížení života hornických rodin žijících v koloniích v dobách jejich největšího rozkvětu.

Více informací o prohlídce naleznete na www.provedu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám