Hlavní obsah

Kolejiště pražského Království železnic pokrývá téměř celé Česko

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo pamatuje skromné začátky modelové železnice v podzemí smíchovského Anděla, ten by to tu nepoznal. Obrovské kolejiště se mění doslova před očima, stále přibývají nové modely, krajina se mění. Nebude trvat dlouho a zhuštěná mapa republiky bude propojena všemi kraji.

Foto: Vratislav Konečný

jsou tu prý všichni Igráčci

Článek

Popisy jednotlivých expozic jsou nepopsatelné, pokud nechcete sklouznout buď jen k výčtu modelů, nebo jednotlivých detailů. Pastva je to především pro otce, bývalé i aktivní modeláře, kteří po chvíli zapomenou, že jsou tu s rodinou, nebo naopak neustále své bližní poučují.

Zeměpis jde stranou, zato ty detaily!

Pomyslným středem kolejiště jsou Praha a střední Čechy, dominantami Pražský hrad a žižkovský vysílač. Od nich se táhnou další kraje s výraznými body, podle nichž je určíte.

„Co je to za hrad, táto?“ Asi pětiletý kluk ukazuje na Radyni u Plzně. „Bezděz!“ vypálí bezmyšlenkovitě otec a začne synovi vysvětlovat, jakýže to typ lokomotivy je spřažen s projíždějící soupravou. „Koukej na detaily, ty detaily, to je paráda,“ obchází místnost. Kluk už objevil, že si taky může hrát, a hledá ovládací knoflíky, jimiž se detaily uvádějí v život. Nadšen je z minihejna slepic, velkých jako zrnka rýže, klovoucích do země.

Najednou se setmí a kolejiště dostává zcela jinou dimenzi, krajina posedlá tmou je parádní, je statická, a přece plná pohybu. Pokud se detailů týká, nekoukejte na kolejiště jako na přelet přes krajinu, ale naopak se soustřeďte na miniscény, jsou ze života, od sebevraha na mostě, přes koncert Čechomoru. Nezapře se, že majitel je příznivec jednoho pražského fotbalového klubu. Sparťani, jste v kolejišti!

K tomu je tu zaranžovaná i policejní honička pražského podnikatele, který má být souzen za vraždu přejeté cizinky. Resuscitace zraněného, když to nepomáhá a hrozí nebezpečí smrti, můžete pomocí tlačítka roztočit rotory vrtulníku.

Vláčků je tu nepřeberně, od různých výrobců, Merkurem počínaje Legem konče, ve všech rozměrech. Jak obrovskou piplačku musí dát udržet měřítko modelu v krajině s měřítkem techniky.

Nejen na hraní, ale také pro výuku

Kolem kolejišť stojí edukační obrazovky, na nichž se promítají od technických údajů po záběry z projíždějících souprav.  Najdete tu ojedinělou výstavu všech Igráčků. Také unikátní model mašinky Tomáš i Tomica.

Svými rozměry je Království na druhém místě v Evropě. První Hamburk má zcela jiné podmínky, i finanční. Pro školy pořádají různé akce zaměřené většinou na BESIP, parádní je trenažér velínu lokomotivy typ E499-Bobina. Tady si můžete zahrát na Velkého pana železničáře.

Velmi zajímavé je ale zákulisí, velín, kde na obrazovce obsluha sleduje dění na trati. Ve vedlejší dílně vznikají další modely, aby se Česko zaplnilo celé kolejemi.

Je to Království velkých, kteří přivádějí malé, aby po nich přebírali zemi. Tady si všichni hrají, a nikdo nezlobí, jen se odtud nechce domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám