Hlavní obsah

Koledováním i mikulášskou nadílkou těší adventní program pacienty v Nemocnici Český Těšín

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadílku pro sto dvacet pacientů přinesl Mikuláš se svou družinou složenou ze studentů Střední zdravotnické školy AGEL ve čtvrtek 5. prosince pacientům oddělení následné péče a oddělení odborné ošetřovatelské péče Nemocnice Český Těšín.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Adventní atmosférou naplnil obě oddělení také vánoční koncert dětí ze ZUŠ Pavla Kalety, který se těšil velkému zájmu. Kdo by neroztál pod tóny Tiché noci a dalších skladeb, které si připravil osmičlenný houslový sbor pod vedením paní Renáty Wdówkové, ředitelky ZUŠ P. Kalety, aby naladil pacienty na vánoční svátky?

„Vánoční výzdoba, koledy i mikulášská nadílka mají kouzelnou moc a velmi blahodárně působí na psychiku našich pacientů. Mnozí z nich, ačkoliv jsou už dospělí, se rádi vracejí do dětských let, aby si připomněli tento kouzelný čas,“ říká Andrea Hrkalová, staniční sestra oddělení následné péče Nemocnice Český Těšín, s tím, že v současnosti se starají o 35 pacientů, kteří vyžadují doléčení po proběhlých onemocněních interních i chirurgických, z nichž 30 osob stráví svátky v nemocnici.

Mikuláše, anděla a čerta se letos již podruhé ujali studenti Střední zdravotnické školy AGEL, kteří dorazili mezi pacienty ve čtvrtek 5. prosince.

„Studenti obcházeli jednotlivé pokoje a nadělovali drobné dárky s přáním k Vánocům. Sváteční náladu umocnil také doprovodný program plný básní, písní s balalajkou a kytarou. Každoročně zveme Mikuláše, aby nám rozveselil pacienty, kteří si nemohou užít svátky doma s rodinou a musí advent strávit v nemocnici. Letos se staráme přibližně o 32 pacientů i během vánočních svátků,” uvedla Renáta Rzymanová, zastupující sestra oddělení odborné ošetřovatelské péče Nemocnice Český Těšín, které nyní pečuje o 34 pacientů s těžkým zdravotním postižením vyžadujícím dlouhodobou ošetřovatelskou péči.

Mikulášem však adventní program nekončí. Ve čtvrtek 12. prosince proběhne adventní koncert posluchačů Lidové konzervatoře Ostrava a ve středu 18. prosince netradičně pacientům popřejí krásné Vánoce děti z Mateřské školy Akátová a Firemní svým vystoupením plným koled a vánočního zpívání.

„Na Štědrý den připravujeme štědrovečerní večeři pro pacienty, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou strávit svátky se svou rodinou. Ačkoliv se snažíme maximum z nich propustit domů, zpravidla 80 jich u nás zůstává,“ řekla Mgr. Alice Ručková, členka představenstva Nemocnice Český Těšín, která věří, že pacientům připraví příjemné vánoční chvíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám