Hlavní obsah

Kočky bez domova budou hledat nový domov

Novinky, Dana Javůrková

Umísťovací výstava koček bez domova se uskuteční v sobotu 17. listopadu od 10 do 17 hodin v Botanické zahradě v Praze 2, Na Slupi 16. Přímo z výstavy si zájemci mohou domů odnést kočičku. Akce je charitativní a jejím cílem je najít domov kočkám bez domova.

Foto: Dana Javůrková
Článek

Na umísťovací výstavě koček bude na návštěvníky čekat asi 80 kočiček, kocourů a koťat k adopci. Všechny kočky jsou bez domova, v současné době o ně pečují ochranářské organizace z Prahy a Středočeského kraje.

Pořadatelem výstavy je Sdružení na ochranu zvířat v krajní nouzi, pozvanými organizacemi jsou například: Tlapky Mochov, Kočičí domov Sluníčko, Spolek na ochranu zvířat Dobříšsko, Pozor kočka, útulek Mělník a další. 

Všechny kočičky na výstavě budou očkované a dospělé kočky budou kastrované. Před výstavou budou všechny kočky prohlédnuty veterinárním lékařem. Výstava je charitativní akcí s cílem najít nový domov kočičkám bez domova. Přímo z výstavy si návštěvníci mohou domů odnést kočičku.

Pokud má návštěvník výstavy o danou kočku zájem, kočičí "teta" mu o ní řekne vše potřebné. Odkud pochází a jaký osud má za sebou. Jaká je povahově, zda mazlivá, či opatrnější. Zda má ráda ostatní kočky, a hodí se proto jako kamarádka k druhé kočce v domácnosti. Či zda by byla ráda, kdyby mohla být kočičím jedináčkem. Zda je spokojená v bytě, či touží po běhání venku. Zda je zvyklá na psa, či jiná zvířátka. Zda je kamarádská vůči malým dětem. To všechno i více se návštěvník o kočičce dozví od kočičí "tety", která o kočičku pečuje.

Při převzetí kočičky sepisuje kočičí "teta" s novým majitelem adopční smlouvu, ve které se majitel zavazuje, že se o kočičku bude dobře starat, a pokud by ji z nejrůznějších důvodů již v budoucnosti nemohl mít, tak se kočička vrací do původní ochranářské organizace, kde o ní pečovala kočičí "teta". Tato podmínka vrácení kočičky, kterou již majitel nemůže mít, je pomocí majiteli, aby nemusel shánět jiný domov kočičce, ale mohl ji bez problémů vrátit tam, kde se o ni starali a kde to zná.

Při adopci se za kočku platí adopční příspěvek, který nový majitel dává na další kočičky v péči ochranářských organizací. Výše příspěvku nepokrývá veterinární a další náklady na adoptovanou kočičku, ale je solidárním příspěvkem na pomoc dalším opuštěným kočkám bez domova, které čekají venku, až se na ně uvolní místo. 

Situace koček, které nikomu nepatří je špatná. Ochranářské organizace se snaží jejich osud zlepšit. Bohužel kastrace dospělých koček je, zvláště na venkově, často brána majiteli koček jako zbytečná. Vždyť koťata se rozdají sousedům. Zpravidla pak končí v útulcích.

Ochranářské organizace pořádají charitativní akce, umísťovací výstavy koček. Cílem těchto akcí je najít nový domov kočkám bez domova. Každá kočka má svůj pelíšek, svého pána, jen se ona a její pán musí potkat na křižovatce svých životů. Tou křižovatkou může být právě umísťovací výstava koček, kde se člověk zadívá do krásných očí kočky a on i ona ví, že jsou si souzeni.   

Reklama

Výběr článků

Načítám