Hlavní obsah

Knižní bestseller Boss Babiš novináře Jaroslava Kmenty se dočkal divadelní podoby

Novinky, Robin Suchánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezřídka se stává, že se kniha stane předlohou pro zpracování scénáře filmu či divadla. Na motivy knih novináře a spisovatele Jaroslava Kmenty se natočily filmy o R. Krejčířovi či o F. Mrázkovi. Nyní vzniklo divadelní představení, jehož scénář byl napsán podle Kmentovy knihy Boss Babiš.

Foto: Ondřej Lemon

V představení je ztvárněn také autor knihy Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Článek

Když divadelníci z pražského Divadla RePublika na podzim loňského roku přemýšleli, jaké nové představení v letošní divadelní sezoně nazkouší a uvedou, protože se soubor věnuje politické a společenské satiře a lákala jej možnost udělat dokumentární divadlo na materiálu, který může být z těch výbušnějších, napadlo je zdramatizovat knihu Jaroslava Kmenty Boss Babiš.

„První setkání s panem Jaroslavem Kmentou bylo velice příjemné. Překvapilo nás, jak se rozpovídal a jak se mu zalíbil koncept, který jsme mu přednesli. Následovalo několik setkání, na kterých jsme si povídali o všech okolnostech, za kterých kniha vznikala. Jan Nosek Novák, který předlohu dramatizoval, přicházel se spoustou otázek, na které pan Kmenta nadšeně odpovídal a přicházel i s informacemi, které se do knihy nevešly,“ uvedl ředitel Divadla RePublika Jan Julínek.

Největším problémem dramatizace byla však otázka, jak jevištně ztvárnit obrovskou pavučinu firem, kterou český premiér Andrej Babiš utkal, a ještě si z toho trochu udělat legraci.

„Ona ta kniha opravdu moc dramatická není, je to spíše sled faktů. Za přispění pana Kmenty se však Janu Noskovi Novákovi podařilo najít stěžejní linky Babišova života i jednotlivé návaznosti, které na první dojem nejsou zcela zřejmé. Podstatné bylo, aby se divák v tom velkém množství názvů, jmen a dat orientoval,“ vysvětluje Julínek.

Režie nového představení Boss Babiš se ujali Jan Julínek a Jan Nosek Novák, jenž zároveň přepsal scénář do divadelní podoby.

„Samotné zkoušení trvalo pouhých 14 dní a všichni herci do toho šli naplno. Spousta věcí vznikalo až na zkouškách improvizacemi či vzájemným dohadováním. Dlouho jsme na zkouškách nezažili, že by se celý soubor hádal, zda konkrétní vtip nebo konkrétní situaci v představení nechat nebo ne,“ shodují se oba režiséři a dodávají, že to vše znamenalo jen to, že celému souboru na tomto představení velmi záleží.

„Filmaři se drží zpátky a nemají odvahu. Jedině Divadlo RePublika má “gule”. A nebojí se zaklekávání. Tak jsem jim dal zelenou pro umělecké ztvárnění Bosse Babiše. Těším se. A doufám, že z toho bude zelenej i Babiš,“ napsal dva týdny před premiérou představení na svůj facebookový profil autor knihy Boss Babiš Jaroslav Kmenta.

Premiéra divadelního představení Boss Babiš, která se beznadějně vyprodala během tří dnů, se uskutečnila 22. ledna v prostorách pražského klubu Rock Café, jenž je domovní scénou Divadla RePublika.

Divadlo RePublika vzniklo v prosinci 2018. Je to jediný divadelní projekt v České republice, který se zabývá výhradně politickou a společenskou satirou. Jeho domovskou scénou je divadelní sál v pražském klubu Rock Café. Aktuálně má v repertoáru čtyři pravidelné inscenace, z nichž nejnovější představení Boss Babiš se odehraje 12. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám