Hlavní obsah

Knihovna Kroměřížska zve na besedu s Jiřím Bartoněm, autorem knihy o prvorepublikových hercích

Novinky, Robert Rohál

Knihovna Kroměřížska pořádá 5. března besedu s hercem a filmovým historikem Jiřím Bartoněm, který je jedním z autorů nedávno vydané publikace Velká kniha herců první republiky a protektorátu. Knihu vydalo koncem minulého roku nakladatelství Petrklíč.

Foto: archiv autora

Knihovna Kroměřížska chystá besedu s Jiřím Bartoněm.

Článek

Inspirací k besedě byla nedávno vydaná Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil pro nakladatelství Petrklíč autorský tandem Jiří Bartoň a Robert Rohál. Publikace se totiž zabývá předtím nepříliš publikovanými skutečnostmi, ale snaží se jí pod povrch. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství, ale rozebírá také jejich dílo a postoje.

Vedle kapitol zabývajících se těmi nejznámějšími umělci Adinou Mandlovou, Lídou Baarovou, Hugo Haasem, Jiřinou Štěpničkovou, Rolfem Wankou, Věrou Ferbasovou, Hanou Vítovou, Karlem Hašlerem, Annou Letenskou a mnoha dalších se čtenář a potažmo návštěvník besedy seznámí i s osudy Jarmily Bechyňové, Františka Vnoučka nebo Zdeny Kavkové.

Jiří Bartoň působil v minulých letech v divadlech v Brně nebo v Šumperku, kde vytvořil řadu krásných rolí (Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandro v Calandriádě, Jevgenij Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi, Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létu nebo titulní postava v Mastičkáři).

V poslední době hraje na jevišti tituly Pan Kaplan má stále třídu rád, Dům, ve kterém už nechci bydlet, Everyman a Leviatan, kde má hlavní role. 

Jiří Bartoň, jehož výrazná tvář předurčuje k postavám charismatických mužů i vrahů, se objevil v několika televizních kriminálních seriálech (například Atentát Expozitura, Vraždy v kruhu, Specialisté, Případy prvního oddělení nebo Za sklom). Několikrát hrál v americké a německé produkci, například loni v německém historickém filmu Ottilie von Faber-Castell, kde vytvořil roli okultisty Aleistera Crowleyho.

Vedle hraní, zpívání, moderování a besed na podporu Velké knihy herců první republiky a protektorátu působí Jiří Bartoň také jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Ostatně je to rok, co se jako šansoniér představil s vlastním recitálem Staré filmové melodie. Zajímavé je, že premiéra tohoto pořadu proběhla v Domě kultury v Kroměříži, kde ale účinkoval jako moderátor a zpěvák už několikát. Úplně poprvé to bylo v březnu 2017, kde vystupoval jako moderátor v rámci fotografické vernisáže, potom 17. listopadu 2017, kde ve vyprodaném sále Starý pivovar představil - spolu s Romanou Blažkovou - komorní pásmo Šansony a verše. 

Nejnověji se Jiří Bartoň představí v Kroměříži formou besedy o jeho nové knize, ta proběhne v 16.30 hodin v konferenčním sále knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám