Hlavní obsah

Kniha Legionáři s lipovou ratolestí se křtila v Uherském Brodě

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 14. ledna se v Domě kultury v Uherském Brodě uskutečnil slavnostní křest knihy Legionáři s lipovou ratolestí III, která mapuje životní osudy dalších šestnácti bývalých legionářských velitelů, včetně uherskobrodského rodáka Vojtěcha Borise Luži. Ten se objevil i na obálce knihy.

Foto: Elen Sladká

Křest knihy Legionáři s lipovou ratolestí v Uherském Brodě

Článek

Publikaci pokřtil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář společně s Michalem Bábíčkem, předsedou správní rady Nadace bratří Lužů. Svou účastí akci podpořili starosta Patrik Kunčar i místostarostové Jan Hrdý a Petr Vrána.

Autoři knihy - plukovník Eduard Stehlík, Karel Černý a Antonín Seďa - seznamují čtenáře nejen s příběhy velitelů bojových jednotek, techniků, zpravodajců a vojenských pedagogů, ale také s klíčovými okamžiky vzniku čs. legií v Rusku, Francii a Itálii a s významnými boji, jimiž českoslovenští legionáři prošli. Popisují život šestnácti československých legionářů, kteří dosáhli hodnosti generála a pocházeli ze Zlínského či Jihomoravského kraje.

Legionáři se zbraní v ruce bránili Československou republiku na různých frontách již od prvních dnů její existence. Mnoho z těchto osobností výrazně přispělo k budování moderní armády. Je až neuvěřitelné, čím vším za svého života prošli a jak velké hrdinství v letech první a často i druhé světové války museli prokázat.

Pro nezasvěcené je snad název knihy trochu tajemný - zlatá lipová ratolest na límci uniformy je v naší armádě již od vzniku Československé republiky symbolem generálské hodnosti. „Právě nad stránkami této knihy jsem si znovu jasně uvědomil, že největším bohatstvím naší armády byli, jsou a dozajista i nadále budou lidé,“ řekl generál Bečvář při slavnostním představení knihy a dodal: „Osudy našich předchůdců poskytují poučení a inspiraci, a to nejen vojákům české armády, ale i civilní veřejnosti.“

Po představení knihy se rozvinula zajímavá a podnětná diskuze. Autoři knihy se s návštěvníky shodli na tom, že náš národ má své hrdiny, ale neumí na ně být dostatečně hrdý a nepřipomíná si jejich odkaz mnohdy dostatečně. Zazněla i jména dalších generálů a plukovníků, jejichž osudy by měli historici zpracovat.

Plukovník Stehlík, který je velmi uznávaným vojenským historikem, řekl, že především mladé generaci v současné době chybí kladné vzory a inspirace. I proto se ve své profesi zabývá nejen životy legionářských generálů, ale také tisíců bezejmenných hrdinů, kteří bojovali za svou vlast. Jeho věta: „Vlastenectví není sprosté slovo“ sklidila obrovský potlesk všech přítomných.

Ke slavnostní atmosféře akce přispěly svou účastí také jednotky Branné mládeže ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám