Hlavní obsah

Klukovi s diagnostikovanou poruchou chování změnil život pravidelný sport

Novinky, Jana Melicharová

Šestá třída znamenala zlom v životě jednoho kluka z malého městečka v Podkrkonoší, který díky své hyperaktivitě nemohl navštěvovat klasickou základní školu a musel přejít na specializovanou základní školu do Nového Města nad Metují.

Foto: Jana Melicharová

Petr v západu slunce

Článek

Zde se mu již od prvních dnů věnovali speciální pedagogové, kteří měli na malého Petra blahodárný vliv, ale internát, na který musel nastoupit, mu domov nenahradil. A tak to množství energie, které v sobě tento kluk měl, začal vybíjet na všem, co se mu někdy připletlo do cesty. Byl neklidný, podrážděný a mnohdy se odmítal podvolit i samotným učitelům ve škole.

Při jedné procházce po městě objevil kluky, kteří skákali ze zídky na zídku a lehce zdolávali další překážky, které městská krajina přináší. Objevil parkur. Sám si pak zjistil, že se jedná o pohybovou disciplínu, ve které jde o to, abychom se dostali z bodu A do bodu B v co nejrychlejším čase a s co nejmenší spotřebou energie. A že základem je překonávání přírodních překážek, které právě město nabízí.

Parkur tak zcela změnil život malému Petrovi, který se mu začal věnovat naplno. Začal více sportovat, posilovat a hlavně se zklidňoval. Už to nebyl ten kluk s živelným přístupem k životu, už to byl kluk, který přemýšlel hlavně sám o sobě.

„Jsou to tři roky a furt to jedu naplno. Díky tomu jsem poznal hodně fajn lidí, díky tomu jsem se dokázal změnit. Neznám nic lepšího, než se kvalitně proletět vzduchem.  Nejlepší pocit je, když za tebou přijde malý kluk a pochválí ti tvé dovednosti.  A přes všechny ty nehody a zranění jsem stále na nohou, jedu tenhle styl života a nehodlám s tím skončit. Není den, co bych si aspoň jednou neskočil. Je to můj životní styl všude lézt, šplhat a kolikrát i riskovat to, že se může něco stát a já už si nikdy neskočím! Ale právě pocit rizika mě dělá šťastným.  Já jsem svoji cestu našel, teď ty! Zvedni se ze židle a jdi hledat svoji cestu, ať máš na co vzpomínat, až budeš starej, protože život je krátkej, tak žij naplno!“

A Petr opravdu žije! Ale od září už to bude příběh jiného Petra, Petra středoškoláka.

Reklama

Výběr článků

Načítám