Hlavní obsah

Klíšťata zatím spí, zaútočí, až se oteplí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní roztoč, klíště obecné, každoročně komplikuje život řadě lidí, ale i zvířat. Současné deštivé počasí omezilo jeho aktivitu, ale jakmile se oteplí, vyrazí podle odborníků rychle do útoku. Nejfrekventovanějšími chorobami, které klíště přenáší, jsou lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida.

Foto: archiv Protean

karta s lupou pro snazší vytažení přisátého parazita

Článek

Klíšťata se nejčastěji vyskytují ve vysoké trávě od 20 centimetrů do jednoho metru, která je v současném chladném počasí téměř všude. Kvůli dešti se seče velmi málo. Parazit, který dokáže hladovět více než rok, čeká, zavěšen za zadní nohy, na kořist. Při dotyku se pomocí ozubeného hypostomu přisaje na kůži a týden až dva saje.

„Při silných deštích jsou klíšťata schovaná, ale jakmile se počasí zlepší, budou velice aktivní, protože vlhké počasí jim vyhovuje, takže s oteplením po deštích se dá s jistotou počítat s jejich vyšším výskytem a vysokou aktivitou. V letošním roce jsme vyšetřili téměř 200 ks klíšťat a z toho 30 bylo pozitivních na boreliozu (tedy 15%), tři na klíšťovou encefalitidu (1,5%) a tři na babesiozu,“ řekla Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře Protean.

Ta se zabývá problematikou nemocí přenášených klíšťaty. Jednou z hlavních činností jsou analýzy infekčnosti klíšťat. Rovněž  se podílí na vývoji nových a přesnějších diagnostických testů pro zdravotnictví pro odhalení akutních i chronických borelioz.

Kde na nás číhají

 Nejvyšší výskyt klíšťat přenášejících  lymeskou boreliózu byl v kraji Královéhradeckém, Olomouckém a Karlovarském (téměř 16%). Nejnižší podíl infikovaných klíšťat byl zaznamenán v kraji Pardubickém a Zlínském (8%). Průměrný výskyt byl 13% pozitivních klíšťat. Výskyt viru klíšťové encefalitidy u zaslaných klíšťat dosáhl 3%.

Nadprůměrný výskyt klíšťat přenášejících tuto chorobu je v kraji Jihomoravském (6%). Z kraje Karlovarského a Zlínského ještě nebylo žádné klíště pozitivní. Překvapením je poměrně značný výskyt klíšťat přenášejících lidskou ehrlichiózu.

Celorepublikový průměr výskytu ehrlichií u klíšťat, který je 3%, převyšují kraje Ústecký, Olomoucký, Vysočina (6%) a Praha (4,5%). V kraji Libereckém, Karlovarském a Pardubickém nebylo ještě pozitivní klíště zaznamenáno. Klíšťata pozitivní na babesie byla zaznamenána v kraji Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Vysočina, Jihomoravském a v Praze.

 se svolením Protean z www.kliste.cz 

Co klíště přenáší 

Klíšťová encefalitida je onemocnění mozku a mozkových blan.

Lymeská borelióza – téměř neléčitelná choroba přenášená klíšťaty. Příznaky se objevují až po značné době od napadení- červenou skvrnou s bílým středem.  Nemoc se může projevit až po delší době, stane se  z ní chronická, zasahuje nervovou soustavu, srdce, oči, klouby, šlachy, nebo se objevují chronické záněty

Ehrlichióza – při níž  bakterie  napadá bílé krvinky a snižuje jejich obrannou funkce. Poměrně vzácná je babesiosa, při kousnutí psími nebo kočičími blechami od klíštětem infikovaného zvířete můžete dostat bartonelózu. Při oslabené imunitě má značně těžký průběh.  

Očkování je účinné pouze proti encefalitidě.

Reklama

Výběr článků

Načítám